Romania beneficiaza de fonduri substantiale pentru sectorul agricol din partea Uniunii Europene. Chiar si autoritatile romane fac eforturi financiare considerabile pentru dezvoltarea acestui sector. Cu toate acestea insa, lipsa de informare si promovare, poate chiar ignoranta si lipsa de pregatire profesionala, face ca de aceste fonduri sa auda foarte putini oameni.
Potrivit unui Barometru Rural realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, doar 57% dintre tarani au auzit de programul Fermierul si doar 8% dintre acestia declara ca il cunosc foarte bine.
¥aranii romani nu prea stiu multe nici despre renta viagera, doar 34% dintre ei auzind de asa ceva. Majoritatea celor chestionati, respectiv 61%, au insa o atitudine pozitiva fata de integrarea Romaniei in UE, pe cand 16% sustin ca integrarea nu este un lucru bun, iar 23% nu au o opinie despre acest subiect.
Rezultatele Barometrului Rural mai prezinta si lucruri care se stiau deja. Unul este acela ca pamantul detinut de o familie din mediul rural reprezinta mai mult decat o resursa economica.
In acest moment, activitatea agricola este considerata ca fiind neprofitabila sau generand un profit foarte scazut, in timp ce doar 21% dintre respondenti cred ca s-ar putea obtine mai mult profit. In urma analizei individuale a profiturilor din activitatile agricole, se constata ca mai bine de jumatate dintre intervievatii care au vandut produse agricole au cheltuit mai mult decat au obtinut din comercializare.
Mai trebuie spus ca numai 13% dintre gospodarii comercializeaza produsele agricole obtinute, pe cand 65% consuma aproa-pe tot, iar 14% intre jumatate si trei sferturi. Barometrul Rural a fost realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale impreuna cu Gallup Organization in august 2006, pe un esantion de 1.500 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta din mediul rural. Marja de eroare a sondajului este de ± 2,6%. (Simona Necula)