Daca patronii firmelor aradene ce se ocupa de organizarea evenimentelor festive spun ca, din acest an, s-a constat o crestere a numarului celor care doresc sa-si organizeze nuntile in Ungaria, nu aceeasi bucurie se poate citi pe chipurile managerilor firmelor constantene cu acelasi profil de activitate. Potrivit acestora, desi romanii se calca in continuare in picioare prin statiunile vecinilor de la sud, cei cu buletin de Constanta nu prefera restaurantele bulgarilor si pentru festivitati importante. Si asta cu toate ca mancarea este mult mai buna, costurile cazarii sunt mult mai mici decat cele practicate de hotelierii romani, iar calitatea serviciilor este ireprosabila. Mai norocosi au fost, totusi, cei din cadrul societatii Meritage, care se pot lauda cu doar un contract "prins" in Bulgaria.

Reprezentantul firmei Meritage, Oana Butnaru, a declarat pentru "Replica" faptul ca, in urma cu aproximativ 30 de zile, unitatea sa a depus eforturi insemnate pentru ca un numar de 350 de romani sa petreaca momente de neuitat pe teritoriul bulgaresc. Potrivit specialistilor, cei care doresc sa mearga in Bulgaria pentru a sarbatori un anumit eveniment iau in calcul aspecte precum: diferenta de cantitate in ceea ce priveste mancarea, diferenta dintre preturile inregistrate la cazare si, nu in ultimul rand, diferenta intre calitatea serviciilor platite. "Serviciile prestate de agentii economici romani lasa de dorit. La noi nu se justifica preturile. Daca maine as avea un eveniment de sarbatorit, mai mult ca sigur locatia s-ar afla pe taramul vecinilor bulgari", a mai spus Oana Butnaru, facand unele comparatii cu nenumaratele incidente nefericite de pe terasele din Mamaia si nu numai. La randul sau, un angajat al societatii Alegro a spus ca nu a primit vreo cerere din partea constantenilor pentru a pune la punct evenimente festive peste hotare. In schimb, acesta declara faptul ca preferata constantenilor este Delta Dunarii.

Economii insemnate, la vecini

Primul cuplu de romani care a trecut Podul Prieteniei, cu tot cu alai, ca sa petreaca la un restaurant din Bulgaria dupa oficierea cununiei religioase, a fost asteptat cu televiziunea de la Sofia si un discurs din partea oficilialitatilor, emotionate de o asemenea premiera. Tinerii casatoriti au mers acolo, din acelasi motiv pentru care romanii au invadat si statiunile bulgaresti de la Marea Neagra: preturi mai mici, la servicii de patru stele. Revenind la romanii din vestul tarii care merg in Ungaria pentru a petrece, mai putem preciza ca o nunta cu aproximativ 100 de invitati costa la un restautant din Arad aproximativ 20.000 lei, in timp ce in Ungaria pretul este cu 30% mai mic. Cei care organizeaza evenimentul in Ungaria economisesc intre 1.000 si 1.500 de euro, poate chiar mai mult. Meniul pentru o persoana ajunge la 4.500 forinti, cam 60 de lei, si include cinci feluri de mancare. In comparatie, la un restaurant din Arad, un meniu cu cinci feluri de mancare, care nu se compara la gramaj si calitate cu cel din Ungaria, costa cel putin 120 de lei. Printre locatiile cautate din Ungaria se numara cele din apropierea granitei cu Romania, cum ar fi Oroshaza, Szeged, Gyula, Mako. Patronii firmelor aradene mai spun ca au primit tot mai multe solicitari pentru nuntile-spectacol, care presupun numere de striptease dupa miezul noptii sau organizarea unor mini-show-uri in cadrul petrecerii, incepand de la numere de acrobatie, dansuri sportive si dansuri populare.