Potrivit unor statistici, in prezent accesul populatiei la utilitatile publice este inca foarte limitat, situandu-se cu mult sub nivelul tarilor Uniunii Europene. Astfel, doar 52% dintre romani beneficiaza de conectare la sistemul de alimentare cu apa si canalizare. Ca o comparatie, 90% din populatia tarilor din Uniunea Europeana beneficiaza de alimentare cu apa si de canalizare si 70% din populatia tarilor care au aderat de curand la UE.
Studiile din cadrul Planului National de Dezvoltare (PND) arata ca sumele necesare Romaniei pentru conformarea cu directivele europene in sectorul apei se ridica la circa 12 miliarde de euro. Acelasi PND spune ca tara noastra trebuie sa aiba pana in 2015 sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate in aglomerarile urbane cu mai mult de 10.000 de locuitori, iar pana in 2018 in cele cu o populatie intre 2.000 si 10.000 de locuitori.
Statisticile mai arata ca in ultimii zece ani cantitatea totala de apa furnizata in reteaua din Romania a scazut in principal ca urmare a introducerii sistemului de masurare a consumului, precum si datorita reducerii activitatii industriale. Spre exemplu, in 2002 volumul total de apa furnizat era de 1,34 miliarde de metri cubi, cu 3% mai putin decat in 1995. (M.C.I.)