Prelungirea negocierilor dintre AVAS si Aero Vodochody Cehia este perceputa ca "semn rau" de sindicalistii din companie. Desi se poarta discutii pentru disponibilizarea a 180 de persoane, cehii dau asigurari ca vor investi serios în Banie.Sindicatul de la Avioane Craiova se teme de ce este mai rau, având în vedere ca s-au prelungit înca o data negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si cehii de la Aero Vodochody a.s. În conditiile în care fabrica de la Craiova este în criza de comenzi, iar situatia financiara nu este dintre cele mai bune, angajatii nu pot sta linistiti nici macar daca ar vedea semnat contractul între cehi si AVAS. În timp ce la Bucuresti se negociaza contractul de vânzare-cumparare, în Banie, alta echipa de la Aero poarta discutii cu sindicalistii. Intentia este de a elimina din Contractul Colectiv de Munca (CCM) prevederile legate de plata salariilor compensatorii catre cei disponibilizati colectiv. Se vorbeste ca vor fi date afara pâna la 180 de persoane. În CCM este prevazut ca persoanele care pleaca vor primi un numar de salarii compensatorii, în functie de vechime. "Principala solicitare a cehilor este legata de platile compensatorii pentru disponibilizati. Numarul celor care vor fi disponibilizati nu este batut în cuie, dar vor fi. Ei au spus ca în viitor ar putea avea loc si angajari, dar pentru început nu pot fi mentinuti atâtia oameni", a spus Victor Peta, liderul sindical de la Avioane. Echipa de cehi de la Aero Vodochody s-a interesat zilele trecute si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj despre cum stau lucrurile cu disponibilizatii. "Au vrut sa stie care este procedura în caz de disponibilizari si daca li se va aproba planul de restructurare. I-am informat ca, daca au un plan de restructurare avizat, atunci disponibilizatii pot primi si plati compensatorii, si indemnizatie de somaj, în functie de ordonanta de guvern cu care vor fi disponibilizati", a spus Daniela Dobrin, directoarea AJOFM Dolj. La Avioane mai lucreaza 680 de persoane, dintre care mai mult de jumatate reprezinta personal TESA.  
Salariati speriati Sindicalistii de la Avioane spun ca nici negocierile de la Bucuresti nu merg prea bine. Cehii ar dori esalonarea datoriilor companiei din Banie, dar statul român pare sa nu fie de acord. În tot acest timp, în fabrica planeaza teama ca privatizarea va esua, iar Avioane se va duce de râpa. "Sunt îngrijorat pâna când voi vedea contractul de privatizare semnat. Nu spun ca este cea mai buna privatizare cu cei de la Aero, dar, daca nu ne privatizam acum, fabrica moare! Nu avem comenzi si avem datorii mari la buget", a mentionat Victor Peta.  
Cehii dau asigurari Responsabilii în relatii publice ai Aero Vodochody Cehia au precizat, pentru GdS, ca au intentii serioase în ceea ce priveste preluarea fabricii din Craiova si neaga faptul ca negocierile cu statul român s-ar fi împotmolit. "Nu am întâmpinat probleme pâna acum în procesul de negocieri cu AVAS, dar suntem hotarâti sa facem achizitia (Avioane Craiova - n.r.) în cel mai profesionist mod cu putinta, acordând atentie celui mai important detaliu, ceea ce necesita timp de ambele parti", a precizat pentru GdS, Jana Studnickova, PR manager la Penta Investments Cehia, actionar majoritar la Aero Vodochody. Atât Aero, cât si AVAS sustin ca negocierile au caracter confidential si nu pot fi date publicitatii nici un fel de detalii. De asemenea, Aero nu precizeaza care va fi numarul persoanelor ce vor fi disponibilizate de la Craiova, dar se mentioneaza faptul ca fabrica din Banie "va trece printr-un amplu proces de restructurare". În Cehia, Aero are 1.300 de angajati, dintre care 60% direct productivi.
Componente pentru aviatia ceha
Aero Vodochody a anuntat ieri ca va produce la Craiova piese pentru aviatia militara din Cehia. "Intentia noastra de baza este sa continuam productia aviatica la Craiova. Avem un parteneriat pe termen lung cu Fortele Aeriene din Cehia, cu care avem un contract de piese de aeronautica. Intentionam sa dezvoltam acest proiect atât în fabrica din Cehia, cât si în cea din România", a declarat Jana Studnickova, reprezentanta cehilor de la Aero.