Ploile abundente din aceasta primavara au afectat zeci de mii de hectare de teren agricol. Deocamdata, specialistii asteapta retragerea apelor pentru a spune cu exactitate care sunt suprafetele calamitate in totalitate. Acestia spun ca este posibil ca pretul produselor agricole sa creasca.
Anul acesta, culturile agricole din Dolj au fost greu incercate de conditiile meteorologice. Astfel, daca la inceputul anului agricultorii doljeni au avut parte de ger, urmat in martie de inundatii, rezultate in urma topirii bruste a zapezilor si din cauza ploilor abundente si de durata, nici luna aprilie nu se lasa mai prejos si vine cu alte inundatii. Toate acestea vor avea un impact negativ asupra producatorilor agricoli, mai ales ca atat in toamna anului trecut, cat si in aceasta primavara culturile agricole au fost infiintate mai tarziu. Surpriza cea mare va veni la momentul recoltei. "Deocamdata nu putem vorbi de productii bune si de calitate. Cultura nu a fost infiintata in perioada optima, ci ceva mai tarziu, astfel ca vom avea o scadere a productiei. Mai putine precipitatii in urmatoarea perioada ar insemna sa intre in normal", a declarat Cornel Popa, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit acestuia, conditiile meteorologice nefavorabile ar putea atrage dupa sine o crestere a pretului produselor agricole. "Ca si evolutie, parerea mea e ca pretul graului va creste. Avand in vedere faptul ca atunci cand pretul graului a fost mic, costul painii nu a scazut, nici cresterea pretului graului nu ar trebui insa sa creasca pretul painii", a adaugat Popa.
Daca se retrag apele, terenul poate fi recultivat
Cu toate acestea, agricultura in Dolj nu e o cauza pierduta, deoarece retragerea apelor in cel mai scurt timp ar putea atrage dupa sine imbunatatirea situatiei. "Daca apele se retrag in urmatoarele doua saptamani, terenul se poate discui si semana cu culturi de primavara (porumb, floarea-soarelui, mazare, soia, in de ulei, in de fuior). Daca nu, terenul respectiv ramane necultivat", a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al DADR Dolj. In plus, daca pe parcursul anului nu mai avem parte de inundatii, lucrurile s-ar putea imbunatati. Potrivit spuselor lui Bulumaci, daca 2006 e un an ploios, dar fara alte inundatii, productia la hectar poate creste. "Daca vor mai fi inundatii, productia va scadea", a adaugat directorul adjunct al DADR Dolj.
Aproape 30.000 de hectare afectate in aceasta primavara
Daca in toamna suprafetele inundate erau de aproximativ 19.000 de hectare, in aceasta primavara, in Dolj, peste 28.000 de hectare de suprafete agricole sunt afectate de inundatii. Numai in perioada 13-14 martie au fost afectate peste 22.000 de hectare, din care peste 8.000 ha cu grau si aproximativ 6.000 cu pasuni si fanete. Localitatile cele mai oropsite au fost atunci Calafatul (1.275 ha), Bralostita (1.000 ha), Ostroveni (1.355 ha), Rast (1.600 ha) si Rojiste (1.400 ha).
"In prezent, cele mai multe suprafete inundate sunt pajistile din Lunca Dunarii", a spus Cornel Popa. Ca urmare a cresterii semnificative a debitului Dunarii si a ploilor din 12 aprilie, au fost afectate de precipitatii peste 5.500 de hectare de teren agricol. Numai in comuna Rast au fost inregistrate 2.000 de hectare de teren inundate. Cel mai mult teren inundat a fost cel arabil (aproximativ 2.100 ha) si pasunile (aproape 2.000 de hectare).
Culturile neasigurate nu vor primi subventii
In momentul de fata nu se poate insa spune cu aproximatie cat la suta din culturi au fost calamitate in intregime. "Vom vedea in functie de cum se retrag apele. Asteptam o hotarare de guvern prin care sa declare Doljul zona calamitata. Obligatia celor ce au culturi afectate e sa trimita instiintare la DADR pentru a-i lua in evidenta", a afirmat Valentin Bulumaci.
Cel mai greu va fi pentru agricultorii care nu si-au asigurat culturile deoarece acestia nu vor putea primi nici un fel de subventie. Potrivit informatiilor primite de la DADR, in zona inundata din sudul Dunarii sunt, de exemplu, 200 ha de grau cultivate pe terenul dintre dig si Dunare, unde e interzisa cultivarea graului.