Asigurarea locuintelor va deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006, a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care a precizat ca proiectul nu a fost finalizat si se afla inca in discutii.
“Un grup de lucru discuta pe aceasta tema. Au fost mai multe variante ale acestui proiect si vom vedea cum va fi stabilit. Probabil, va deveni operational cel tarziu in ianuarie 2006“, a declarat Borbely.
Chiar daca in prezent asigurarea locuintelor este facultativa, reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintei incepuse sa capete tot mai multi adepti.
Asta si pentru ca autoritatile bucurestene au recunoscut recent ca nu ar face fata unui eventual cutremur sau vreunei inundatii.
In prezent, asigurarea locuintelor este facultativa. Fostul Guvern condus de premierul Adrian Nastase a propus in 2002 un proiect de lege privind introducerea asigurarii obligatorii pentru locuinte, printr-o societate de asigurari la care Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) sa detina majoritatea actiunilor.
Proiectul prevedea si subventii pentru categoriile defavorizate, dar nu a fost pus in aplicare, in contextul criticilor aduse atat de reprezentanti ai mediului politic, cat si ai companiilor din domeniu.
In mai acest an, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a venit cu o noua propunere, care vizeaza, pentru locuitorii din Bucuresti, asigurarea obligatorie a locuintelor, primele urmand sa fie achitate concomitent cu impozitele locale.