Costul convorbirilor telefonice se vor ieftini de la 1 ianuarie 2006 datorita scaderii tarifelor de interconectare ale RomTelecom, decizie luata recent de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Aceasta ieftinire pentru consumatorul final poate insemna de la 5 la 10%, sau chiar mai mult, asa cum s-a intamplat si in celelalte tari europene unde a fost aplicata o masura similara. De asemenea, ANRC asteapta si o scadere, chiar sub 10 centi, a tarifelor pentru apelurile de pe mobil pe fix.

ANRC a impus RomTelecom obligatia de a reduce tarifele de interconectare in doua etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007. Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a declarat ieri ca, la sfarsitul acestei perioade de tranzitie, tarifele de interconectare vor fi mai mici decat tarifele actuale in medie cu 16% pentru interconectarea la nivel local, cu 51,5% la nivel regional si cu 55,8% la nivel national. Cea mai mare reducere s-a aplicat tarifului de interconectare la nivel national in afara orelor de varf, respectiv 69,8%, iar cea mai mica la nivel local in orele de varf, respectiv 11,3%.
Dar ce inseamna interconectarea? Sa presupunem ca sunam de pe fixul de acasa catre un telefon mobil. Traseul apelului este urmatorul: de la telefonul fix catre centrala RomTelecom, care la randul ei este conectata cu centrala operatorului de telefonie mobila, de unde apoi este transmis apelul catre mobil. çntre cele doua centrale se realizeaza asa-zisa interconectare intre retele, tariful de trecere al unui apel dintr-o parte in cealalta fiind reglementat de contractul dintre operatori. Aceste tarife de interconectare determina pretul unei convorbiri fix - mobil sau invers.
Mai mult chiar, datorita acestei decizii, abonatii RomTelecom pot alege sa devina si abonati ai unui alt operator de telefonie fixa, platind insa factura tot la RomTelecom numai pentru serviciul de acces (abonament fara minute incluse). Tehnic, un apel initiat de un abonat conectat fizic la reteaua RomTelecom, care utilizeaza serviciile furnizorului alternativ de telefonie fixa va fi transferat de RomTelecom in reteaua furnizorului alternativ, aceasta din urma finalizand apelul la destinatia dorita.

Vorbiti, vorbiti, vorbiti!

Presedintele ANRC a mai precizat ca reducerea tarifelor de interconectare practicate in prezent de RomTelecom va incuraja concurenta pe piata telefoniei fixe si implicit ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si a numarului de abonati la aceste servicii. El a explicat ca utilizatorii de telefonie fixa vor avea posibilitatea de a alege intre mai multi operatori.
De asemenea, acest tip de tarifare a avut la baza fundamentarea pe costurile RomTelecom pentru investitiile in dezvoltarea retelei si conditiile actuale de pe piata. Potrivit lui Georgescu, o eventuala scadere a numarului de abonati ai RomTelecom, care vor migra catre alti operatori, va fi compensata de cresterea traficului, iar pierderile lor vor fi minime. çn urma acestei decizii si in conditiile stagnarii traficului la nivelul actual, RomTelecom ar inregistra pierderi de 2,5 milioane de euro in 2006 si pana la 4 milioane de euro in 2007, a adaugat Dan Georgescu.

çn Europa, tarifele au scazut cu 30%

La randul lui, directorul de reglementare economica din ANRC, Radu Tudorache, a precizat ca probabila scadere a tarifelor practicate de operatori pentru apeluri va fi rezultatul jocului concurentei de pe piata. a€žÃ§n statele europene unde a avut loc acest proces au fost reduceri semnificative la tarife, de pana la 70% la convorbirile internationale si de 30% la cele interurbane. La noi, daca tariful de interconectare la nivel local este de 16%, scaderea tarifelor la apeluri ar putea fi incepand de la 5%a€œ, a mai spus Tudorache.