Nici nu a trecut bine perioada Sarbatorilor de iarna, ca febra cumparaturilor ii va cuprinde din nou pe romani. ßi asta pentru ca de saptamana viitoare se deschide oficial sezonul reduce-rilor.
Magazinele de vanzare cu amanuntul vor practica in intervalul 15 ianuarie - 15 aprilie reduceri de preturi la produsele specifice sezonului toamna-iarna.
Conform legislatiei in domeniu, reducerile pot viza doar produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier, precum confectii, blanarie, pielarie, produse de marochinarie, galanterie, tricotaje, tesaturi, incaltaminte, articole sport-turism, cosmetice, aparate de incalzire si climatizare, precum si alte produse similare, potrivit Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, citata de NewsIn.
Cu toate ca Guvernul a aprobat reglementari in privinta vanzarilor de soldare prin Hotararea 333/2003 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, aprobata prin Legea 650/ 2002, se pare ca agentii economici nu le-au prea respectat, practicand reduceri si in afara sezonului.
De asemenea, proprietarii magazinelor au obligatia sa informeze primaria din zona in care isi desfasoara activitatea cu cel putin 15 zile inainte despre perioada in care efectueaza vanzarile de soldare.
Mai pot fi comercializate la preturi reduse produsele care nu au fost vandute in termen de trei luni de la aprovizionare, cele susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabili-tate, precum si articolele al caror pret de reaprovizionare s-a diminuat. (Andreea ßtefan)