Acesta este unul dintre subiectele abordate in cadrul intalnirii care a avut loc marti, la Luxemburg, intre conducerea FEM, respectiv Luis Kolunga, si reprezentantii sindicatelor din combinatele ArcelorMittal din Europa, la care au participat doi lideri ai FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei si Radu Nelu.

"Unul dintre subiectele pe care l-am adus in discutie a fost faptul ca dialogul social intre sindicate si patronate la nivelul metalurgiei din Romania nu este cel mai bun. Am comunicat ca la nivelul ramurii metalurgice sunt blocate negocierile de 2 ani de zile pe tema majorarilor salariale, iar, dupa 60 de zile de negociere, nu am ajuns la o intelegere cu reprezentantii patronatului nici la ArcelorMittal Galati, in privinta cresterilor salariale", ne-a declarat prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei.

Problemele existente la Galati vor fi discutate la sfarsitul lunii martie, cand responsabilul cu resurse umane pentru Europa al grupului, Bernand Fontana, va fi prezent pe platforma siderurgica. Problemele au fost discutate si in cadrul intalnirii cu reprezentatul grupului pentru Europa, Willie Smith.

Potrivit lui Adrian Adascalitei, un alt subiect discutat a fost cel privitor la obligativitatea unitatilor din industria siderurgica de a plati, incepand cu anul 2012, o taxa pentru emisiile de CO2, aceasta fiind una dintre cerintele impuse de Uniunea Europeana, ceea ce ar putea avea o serie de consecinte negative asupra activitatii, cum ar fi inchiderea unor capacitati de productie sau cresterea preturilor unora dintre produsele fabricate.

"In cadrul intalnirii s-a mai decis sa nu se semneze acordul la nivel global in domeniul sanatatii si securitatii in munca la nivelul ArcelorMittal deoarece conducerea grupului a transmis informatiile si aceasta propunere in urma cu o saptamana de zile si acestea nu au putut fi analizate din cauza timpului scurt. Dupa ce documentele vor fi analizate, FEM va lua o decizie in privinta semnarii acordului", a mai precizat Adrian Adascalitei.