voxpublica.realitatea.net: REVOLTATOR: Dezvaluirile unui arheolog francez care a lucrat la Rosia Montana (Autor: Mihai Gotiu)

Presiuni exercitate asupra echipelor de arheologi. Cercetari nefinalizate. Conditii de lucru inacceptabile. Denigrarea echipelor de experti straini. Recomandari ale specialistilor ignorate. Acestea sunt doar cateva din aspectele prezentate intr-o scrisoare electronica de Beatrice Cauuet, arheolog de anvergura internationala de la Universitatea "Le Mirail" Toulouse (din Franta), referitoare la activitatea de cercetare de peste 4 ani efectuata pe santierele de la Rosia Montana. VoxPublica va prezinta, in exclusivitate, aceasta scrisoare care denunta incredibile abuzuri savarsite impotriva patrimoniului istoric de valoare exceptionala, cum este clasificata, prin Legea 5/2000, mostenirea de la Rosia Montana.
Comisia Nationala de Arheologie (CNA) urmeaza sa se pronunte asupra certificatului de descarcare de sarcina a Masivului Carnic, document extrem de important pentru RMGC in demararea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. De ce acest lucru este ilegal, in conditiile in care exista o hotarare judecatoreasca irevocabila si definitiva care a anulat precedentul certificat de descarcare de sarcina arheologica, am scris saptamana trecuta.
Ieri am intrat insa in posesia unei scrisori scrise de arheologul francez Beatrice Cauuet, care a efectuat cercetari la Rosia Montana, in care sunt dezvaluite presiunile incredibile la care au fost supuse echipele de arheologi. Scrisoarea electronica i-a fost trimisa in februarie 2003 ( cu cateva luni inaintea eliberarii certificatului anulat de justitie) arheologului clujean Ioan Piso, directorul Muzeului National de Istorie al Transilvaniei, care a efectuat, de asemenea, cercetari la Rosia Montana. Contactat telefonic, Ioan Piso a confirmat veridicitatea scrisorii.
De asemenea, Ioan Piso a afirmat ca, in aceasta primavara, in cadrul unui simpozion organizat la Institutul "Nicolae Iorga", Beatrice Cauuet i-a spus lui si altor colegi ca nu a cerut si nici nu va cere descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic "pentru ca nu e treaba ei". "Nu stiu sa se fi razgandit intre timp", a mai spus Ioan Piso. Referitor la sedinta de astazi a CNA, Ioan Piso a afirmat ca nu exista niciun motiv pentru a emite un alt certificat in locul celui anulat de instanta, in conditiile in care, dupa 2004, nu s-au mai facut cercetari arheologice. Si chiar daca s-ar fi facut, asemenea cercetari nu puteau decat sa scoata in evidenta valoarea mai mare, nicidecum mai mica a vestigiilor.
• Arheolog francez, Beatrice Cauuet, profesor la Universitatea Toulouse, a efectuat cercetari la Rosia Montana intre 1999 si 2004 (din 2001 in cadrul programului Alburnus Maior, initiat de Ministerul Culturii din Romania). Beatrice Cauuet si echipa ei de cercetatori a fost inclusa in acest program datorita reputatiei si experientei deosebite la nivel international pe care o are in studierea minelor. Scrisoarea pe care aceasta i-a adresat-o lui Ioan Piso este un raspuns la o interpelare a acestuia.
Inca din debutul scrisorii, Beatrice Cauuet se arata surprinsa de turnura pe care lucrurile o luau in Romania, rezultatele cercetarii ei ajungand sa fie discutate inainte chiar de a fi publicate rezultatele studiului!
"Stimate domn, Va multumesc pentru mesajul spontan si sincer. Este surprinzator ce se intampla astazi, tocmai pentru ca sunt pe cale de a trimite un mesaj despre comunicatul oficial redactat de institutia noastra si raspandit in comunitatea stiintifica cu privire la pozitia noastra oficiala legata de Rosia Montana", se arata in debutul scrisorii.
Beatrice Cauuet mentioneaza ca, inca de la inceput, din 1999, cercetarile de la Rosia Montana le-a facut din perspectiva studierii vestigiilor minere inainte de o eventuala distrugere si pentru a salva cat mai multe din acestea in situ. Referindu-se la valoarea acestor vestigii, arheologul francez subliniaza ca nu este vorba doar de patrimoniul din perioada romana, ci si din perioade mai vechi, din epoca fierului (perioada dacica) si chiar epoca bronzului, iar mai recent Evul Mediu si epoca moderna.
Beatrice Cauuet se declara insa mirata de faptul ca, neavand cunostinta de relatiile individuale si intre diferite institutii din Romania, a constatat ca doar o parte a comunitatii arheologice autohtone e interesata de cercetarile de la Rosia Montana! "Cand in 2000, in urma datarii cu procedeul cu C14 (carbon 14) s-au evidentiat urme ale exploatarii din perioada dacica, doar partenerii de la Cluj s-au aratat foarte interesati. Paul Damian, pe de alta parte, a luat in deradere aceasta datare".
• Paul Damian este directorul stiintific al Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, principalul promotor al eliberarii primului certificat de descarcare de sarcina arheologica, anulat de instantele judecatoresti; activitatea acestuia a constituit obiectul unui dosar penal, in care a fost achitat; in decizia de achitare, instanta a retinut insa ca Paul Damian a actionat cu rea-credinta in favoarea RMGC si recomanda efectuarea unei anchete de catre Ministerul Culturii - ancheta nu a mai avut loc, iar Paul Damian se regaseste si in actualul CNA.
In continuare, Beatrice Cauuet este surprinsa si de modul in care isi desfasoara activitatea Comisia Nationala a Monumentelor si Siturilor Istorice, atragand atentia ca nu exista o evaluare reala a rapoartelor de excavare si ca "nimeni din Comisie nu a dorit sa se intalneasca cu noi ori sa afle care sunt rezultatele cercetarilor. Am fost tratati de toata lumea cu o anumita condescendenta!".
Unul dintre cele mai interesante paragrafe ale scrisorii face referire la presiunile exercitate in mod direct asupra echipei de arheologi pe care a condus-o. "De asemenea, stiti ca am o experienta indelungata in domeniul sapaturilor de salvare in conditiile dificile cu care se confrunta planificatorii, inclusiv companiile minere de aici, din Franta. De la inceputul implicarii noastre in cercetarea de la Rosia Montana stiam ca aceasta cercetare se va face in conditii dificile si ca va trebui sa luptam pentru a avansa. De exemplu, in 2002, Dana Mihai a pus presiune pe noi sa terminam cercetarea pe Masivul Carnic. Dar aceasta zona este una exceptional de bogata si am refuzat categoric (lucrurile sunt descrise in amanunt in raportul meu pe 2002). In cele din urma, mi s-a permis sa continui activitatea in Carnic si in 2003. De altfel, am aflat ca sapaturile de suprafata au fost incheiate prematur. Dar trebuie sa stiti ca suntem tinuti destul de departe de ceea ce se intampla cu adevarat".

(Va urma)