Persoanele care isi monteaza in locuinte aparate de utilizare a gazelor naturale, precum aragaze, centrale termice sau arzatoare, sunt obligate, de la 1 ianuarie, sa instaleze detectoare de gaz. Aceasta decizie a fost luata, inca din 2004, de Ministerul Economiei in scopul evitarii eventualelor accidente provocate de scurgerile de gaze.
Obligativitatea ar putea dura pana la jumatatea acestui an pentru ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va propune ministerului sa modifice ordinul, astfel incat montarea detectoarelor sa fie din nou optionala.
Costul unui detector variaza intre 150 si 600 de lei, in functie de caracteristicile tehnice. Sunt aparate care depisteaza gazul metan, monoxidul de carbon sau chiar pe amandoua. Totodata, pretul detectoarelor difera in functie de rapiditatea cu care avertizeaza o scurgere de gaze. De exemplu, cele care detecteaza cantitati mici de gaze au reactie de alarmare mult mai rapida. Sunt senzori care au o sensibilitate calibrata la 5% din limita inferioara de explozie. Mai precis, detectoarele declanseaza alarma atunci cand se scurg 5% din cantitatea minima de gaze care poate provoca explozie. Unele aparate folosesc drept alarma atat semnal luminos, cat si semnal sonor. O electrovalva cuplata la detector intrerupe imediat furnizarea de gaze in cazul depistarii unei scurgeri. Detectoarele de gaz sunt comercializate si montate de firme autorizate de ANRE. Costul variaza intre 100 si 400 de lei, in functie de complexitatea operatiei. Specialistii recomanda ca detectoarele sa fie montate la o distanta de 1-4 metri de sursa de gaz. In cazul in care in imobil exista butelii de aragaz, unde gazul are o concentratie mult mai mare, instalarea dispozitivului se va face la 30 cm de podea. La apartamentele care utilizeaza gaz metan, detectoarele se monteaza la 30 cm de tavan.
Trebuie evitata amplasarea deasupra chiuvetei sau a sursei de gaz, langa pereti sau obstacole care impiedica gazul sa ajunga la detector, sau in medii cu multa umiditate. Detectoarele sunt conectate la reteaua de 220 V si au o baterie de rezerva. Exista si dispozitive care functioneaza numai cu baterii. Depistarea scurgerilor de gaze se face cu ajutorul unor senzori care, ca si bateriile, se uzeaza in timp si trebuie schimbati. Sunt recomandate aparatele care au sistem de alarmare pentru inlocuirea senzorilor uzati.