Pe fondul deprecierii considerabile a monedei nationale în raport cu euro, locuintele se scumpesc pe zi ce trece. Acest lucru accentueaza blocajul de pe piata imobiliara.

Saptamâna aceasta a venit cu un nou minim istoric pentru leu. Cursul de referinta afisat ieri de Banca Nationala a României (BNR) (4,3098 lei un euro) indica deprecierea cu 0,18% a monedei nationale, comparativ cu cursul de referinta publicat luni.
Daca spre deosebire de sedinta de luni leul a pierdut 0,08 lei în fata euro, comparativ cu începutul anului, pierderea a fost de 0,28 lei (pe 5 ianuarie, un euro era cotat la 4,0296 lei), iar comparativ cu sfârsitul anului trecut, de 0,32 lei (pe 31 decembrie 2008, un euro era cotat la 3,9852 lei). De altfel, potrivit "Prognozei interimare pe termen mediu 2008-2013", publicate de Comisia Nationala de Prognoza, leul nu îsi va reveni prea curând, media anuala a cursului de schimb în urmatorii patru ani fiind în crestere (în 2013 va ajunge la 4,31 lei).

Scumpire de pâna la 28%

Aceasta involutie a leului este în dezavantajul craiovenilor care îsi primesc salariile în lei si care doreau sa-si achizitioneze o locuinta în euro. Asta, deoarece o locuinta de 60.000 de euro care la sfârsitul anului trecut scotea din buzunarul cumparatorilor aproximativ 239.000 de lei valoreaza saptamâna aceasta peste 258.000 de lei, cu aproximativ 8% mai mult.
În iulie 2008, aceeasi locuinta necesita un efort financiar de 187.656 de lei (aproximativ 72% din efortul actual).

"Oamenii asteapta"

Aceasta situatie poate accentua înghetul de pe piata imobiliara. "Comparativ cu perioada anterioara, se observa cresterea numarului persoanelor interesate sa cumpere o locuinta. Cresterea euro a dus însa la scumpirea locuintelor. Pe fondul acestei situatii poate aparea un blocaj", a declarat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare.
Cursul valutar nu este însa singurul care mentine piata înghetata.  "Deocamdata, oamenii asteapta. Acestia doresc sa cumpere cu credite. Chiar daca BNR a decis o relaxare a creditelor, bancile nu au avut timp sa reactioneze", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare, care a explicat ca, foarte probabil, într-o luna piata va începe sa se dezmorteasca.
Potrivit analistilor imobiliari, proprietarii care vor sa vânda negociaza mai mult. Mai deschisi catre o reducere de pret par însa a fi dezvoltatorii de proiecte imobiliare. "Constructorii de locuinte noi vând apartamentele la un pret mai mic", a explicat Nicu Radut. Solutia propusa de acesta la situatia actuala este "schimbul cu diferenta", care nu implica un efort financiar prea mare pentru cumparator.