Deprecierea leului mareste povara de pe umerii romanilor. Preturile alimentelor, ratele la banca si facturile calculate in euro cresc de la o zi la alta. Asta se vede in mai toate supermarketurile din Oradea. Alimentele de baza sunt primele care s-au scumpit din cauza cresterii galopante a cursului euro. Asta pentru ca Romania importa aproape 70% din materia prima, iar scumpirea monedei europene de la inceputul anului se reflecta direct in costul alimentelor.
Primele efecte se simt in special la carne, produse de panificatie, lactate, legume si fructe, zahar. Pe de alta parte, oradenii care au credite in euro trebuie sa plateasca rate mai mari.
Potrivit datelor BNR, mai mult de jumatate dintre creditele acordate sunt in moneda europeana, iar aceasta a atins vineri nivelul istoric de 4,21 lei. Astfel, o persoana care are o rata lunara de 200 de euro plateste in prezent aproape 828 de lei, fata de 694 de lei, cat platea in august anul trecut, cand un euro era 3,47 lei.
Si abonamentul la telefonia mobila este mai scump. In august 2008, pentru un abonament de 10 euro se plateau aproape 35 de lei. In prezent, valoarea acestuia a crescut cu sase lei. Cursul monedei europene nu da insa semne de temperare, ceea ce inseamna ca ne putem astepta in continuare la o crestere a preturilor la alimente si la o scumpire a ratelor.
De asemenea, o parte dintre clientii companiilor de leasing care au obtinut finantari in euro vor avea probleme la plata ratelor, in special persoanele fizice, pe fondul deprecierii leului in raport cu euro, care determina majorarea sumelor de plata cu circa 10-15% sau mai mult, in functie de evolutia cursului.
Cursul de referinta publicat vineri de Banca Nationala a Romaniei a atins maxima istorica de la introducerea monedei europene, dupa ce cu o zi inainte atinsese 4,1385 lei/euro, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani.
Clientii cer rescadentarea contractelor de leasing
Comparativ cu inceputul lunii decembrie a anului trecut, cursul de referinta s-a majorat cu circa 10%, iar fata de inceputul lunii noiembrie a inregistrat o crestere de aproape 15%. Acest avans conduce la cresterea cu 10-15% a sumelor in lei pe care clientii companiilor de leasing le au de platit lunar, procentaj care va creste daca moneda nationala continua sa se deprecieze in raport cu cea europeana. Contractele de finantare in euro detin o pondere majoritara in portofoliile firmelor de leasing, de peste 90%, in cele mai multe cazuri procentajul ajungand chiar la 100%.
In ultimele doua luni s-a constatat o crestere a numarului de clienti care solicita rescadentarea contractelor de leasing sau amanari la plata ratelor fata de perioada anterioara, fara a avea insa o statistica in privinta acestora. Prin urmare exista clienti care trec prin momente dificile si care solicita ori perioade de gratie, ori rescadentari pentru a depasi aceste momente. Situatia nu este alarmanta inca, ponderea acestora este sub 10%, poate aproape de 5% din portofoliul companiei, in timp ce rata de default (sumele care nu mai pot fi recuperate de la clienti - n.r.) este de sub 1%. Pe de alta parte, firmele care au finantat achizitia unor masini mai scumpe, spre exemplu, vor avea un numar mai mare de clienti cu probleme, decat cele care au finantat masini mai ieftine, intrucat, la o rata mai mare in euro, suma de plata lunara in lei creste mai mult pe fondul deprecierii monedei nationale decat in cazul unei rate mici.
Majorarea ratelor va fi resimtita in special de firmele de constructii, intrucat acestea incaseaza sume mici in timpul iernii.