Acordarea alimentatiei de efort, de care la ora actuala beneficiaza circa 7.000 de siderurgisti care muncesc in conditii grele, va reprezenta subiectul discutiilor dintre sindicalisti si conducerea Combinatului, deoarece au aparut unele nemultumiri.

Si asta pentru ca decizia administratiei comunicata ieri, privind reinventarierea tuturor locurilor de munca unde se acorda alimentatie de efort, a starnit nemultumirea celor mai multe sindicate de pe platforma. Acest lucru le-a fost transmis reprezentantilor sindicatelor prezenti la constituirea comisiilor la nivelul uzinelor care ar fi trebuit sa aiba ca sarcina identificarea locurilor de munca unde nu se da alimentatie de efort, respectiv carne de pasare, astfel incat si salariatii care muncesc acolo in conditii grele sa poata beneficia de acest drept. Sindicalistii au propus o lista cu noi locuri de munca unde s-ar putea acorda alimentatie de efort, cum ar fi la depozitul de materii prime si aglomerare 1 si aglomerare 2 de la UAF, solicitand conducerii efectuarea procedurilor pentru identificarea acestora. Doleanta sindicalistilor a ramas deocamdata fara ecou, administratia dorind reinventarierea tuturor locurilor de munca precum si a fostelor sali de mese sau cantine care au functionat pe platforma siderurgica. Termenul de reinventariere a tuturor locurilor de munca este de 15 zile, existand riscul ca la sfarsitul acestei analize unele locuri de munca sa nu mai beneficieze de alimentatie de efort. Ce se urmareste prin reinventarierea tuturor locurilor de munca, decizie luata dupa ce sindicalistii au solicitat ca alte noi locuri de munca sa beneficieze de alimentatie de efort, e o intrebare la care doar administratia poate da un raspuns clar, desi unul se poate intrezari.

"Vom solicita clarificari conducerii!"

Ne-a declarat vicepresedintele FSS Metarom Galati, Radu Nelu, care ne-a mai spus ca subiectul va fi discutat vineri, in cadrul intalnirii de negociere a CCM-ului. "Comisiile care s-au constituit azi (n.r. - ieri) la nivelul fiecarei uzinei ar fi trebuit sa se ocupe cu identificarea noilor locuri de munca unde angajatii sa beneficieze de alimentatie de efort. Vom solicita reprezentantilor conducerii clarificari referitoare la decizia care ne-a fost comunicata. La UAF sunt conditii grele de munca si nu se pune problema ca unele locuri de munca sa nu mai beneficieze de alimentatie de efort daca s-ar face o reinventariere. Noi am solicitat doar evaluarea conditiilor de la o serie de locuri de munca, astfel incat si salariatii care muncesc acolo in conditii grele sa primeasca alimentatie de efort", ne-a mai declarat Radu Nelu. Acesta mai sustine ca sindicatele au destula experienta in ceea ce priveste evaluarea locurilor de munca, deci acest lucru nu ar fi o problema ci faptul ca inventarierea ar trebui facuta in 15 zile concomitent cu negocierea CCM-ului. Una dintre uzinele unde alimentatia de efort este la ordinea zilei este UCC, toti cei 1.500 de angajati beneficiind de carne de pasare.

"Situatia nu este atat de grava!"

Ne-a declarat prim-vicepresedintele SSS, Ilinca Diaconu, care a afirmat ca va insista, impreuna cu reprezentantul FSS Metarom Galati, Radu Nelu, pentru a afla detalii de la conducerea referitoare la aceasta decizie care le-a fost comunicata ieri. "Sunt cateva zeci de locuri de munca unde noi am constatat ca salariatii ar trebui sa primeasca alimentatie de efort, foarte multe de la furnale si am prezentat lista conducerii. Nu stiu ce s-ar putea urmari cu aceasta decizie, adica urmeaza sa se taie acest drept de la unele locuri de munca. Vom discuta acest lucru vineri cu conducerea Combinatului", a mai declarat Ilinca Diaconu.