Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: In luna ianuarie constructiile, exporturile si comertul au inregistrat cresteri. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In prima luna a acestui an constructiile au crescut cu 12%, exporturile cu 6,4%, comertul cu 6,3%.
Potrivit datelor oferite de Institutul national de Statistica, lucrarile totale de constructii au inregistrat in luna ianuarie o crestere de 12,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Este pentru prima data in ultimii trei ani cand prima luna a anului aduce un plus pentru aceasta industrie.
Exporturile au crescut in ianuarie cu 6,4%, mai rapid decat importurile, care au avansat cu 4,1%. Exporturile inregistreaza cresteri constante din 2009 incoace, iar anul trecut au ajuns la o valoare record de peste 52 de miliarde de euro. Cumulat, exporturile de bunuri si cele de servicii au depasit 60 de miliarde de euro in 2014.
Cat priveste cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, principalul indicator ce reflecta consumul intern, a crescut in ianuarie cu 6,3%, acesta fiind al doilea cel mai puternic avans din prima luna a anului de dupa 2008. Daca in 2014 consumul de produse nealimentare â€" mobila, electro, IT, cosmetice sau haine â€" a fost principalul motor pentru businessurile din comertul cu amanuntul, in prima luna din acest an rolurile s-au inversat. Astfel, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au avansat cu peste 10%, in timp ce consumul de produse nealimentare a crecut cu doar 2,3%. Economistii se asteapta ca avansul economic din 2015 sa vina din consumul intern, exporturile nemaifiind un mijloc de tractare a economiei.
Potrivit unui studiu al E&Y aproape doua treimi dintre companiile medii din Romania (64%), cu afaceri intre 10 si 500 milioane euro, se asteapta la cresterea cifrei de afaceri in 2015.
Este important ca acest ritm sa se mentina si in lunile viitoare. De asemenea, este foarte important ca si in alte domenii Romania sa aiba un ritm sustinut. Ma refer, de exemplu, la productia industriala care a avut in ianuarie un avans de doar 1,2% fata de ianuarie trecut.
Dupa parerea economistilor ritmul de crestere se va accelera, avand in vedere avansul cererii de consum, scaderea dobanzilor la credite, revenirea economica din zona euro, posibila reluare a investitiilor publice, dar si relaxarea fiscala anuntata.
Cat priveste inflatia, analistii anticipeaza ca nivelul scazut al acesteia se va mentine in lunile urmatoare, iar noile previziuni ale analistilor indica o inflatie medie anuala sub 1%. Inflatia anuala continua sa se mentina, prin urmare, sub tinta bancii centrale.
Am trecut in revista aceste date importante pentru ca noi trebuie sa constientizam unde ne aflam si trebuie sa vedem ce mai avem de facut pentru ca toate domeniile economiei noastre sa se dezvolte.