Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a suferit ieri cea mai mare scadere a ultimelor noua luni, coborand cu 5,05%, in contextul unei valori-record de tranzactionare pentru acest an, de peste 100 de milioane de lei. Brokerii au corelat evolutia Bursei cu scaderile pietelor de capital la nivel international, in special cele din Asia si Statele Unite. Tendinta descendenta a cotatiilor pe pietele europene este alimentata de reducerea cu 3,34% a indicelui Nikkei al bursei din Tokyo, care a inregistrat cel mai grav declin din ultimele noua luni si un nou minim al anului 2007.
Potrivit unor analisti ai pietei financiare, aprecierea yenului i-a determinat pe investitori sa renunte la tranzactiile riscante, ceea ce a determinat "caderea" bursei de la Tokyo.
"Pe bursele din Asia sau Statele Unite scaderile au unele implicatii si la nivel macroeconomic, insa din acest punct de vedere legatura pietei noastre cu aceste state este destul de slaba. La Bucuresti, corelatia cu bursele internationale este mai degraba la nivelul fluxurilor de capital, iar in acest moment fenomenul de panica din randul investitorilor ia proportii la nivel global", a declarat Iulian Panait, analist la KTD Invest, citat de Agentia Mediafax.
Indicele BET a avut o scadere de 5,29%, apropiata de cea a indicelui general BET-C, marcand de asemenea cea mai mare variatie zilnica incepand cu 23 mai 2006, cand deprecierea a fost de 5,37%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai afectate, coborand cu 6,78%. Ultima sedinta in care titlurile SIF au avut o scadere similara a fost tot la 23 mai 2006, cand cotatiile au pierdut 7,06%.
Din cele 60 de actiuni tranzactionate in sedinta de ieri, niciuna nu a inregistrat cresteri si doar cinci au incheiat ziua in stationare. Totusi, valoarea tranzactiilor a atins nivelul-record al acestui an, ridican-du-se la 103 milioane de lei (30,3 milioane de euro). Dupa evolutia negativa a burselor asiatice si americane, si bursele europene au inregistrat un declin semnificativ la nivelul indicilor. Spre exemplu, la bursa londoneza, indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai importante companii a consemnat ieri un declin de 1,53%.