Fermierii si lucratorii din pensiunile agroturistice din tara vor fi instruiti la Craiova, in scopul dobandirii de cunostinte noi impuse de Uniunea Europeana, precum si de tehnologii si practici moderne, necesare pentru a pune in valoare investitiile realizate cu fonduri europene.
Cursul, organizat de Facultatea de Agricultura din Craiova, face parte dintr-un proiect de instruire profesionala in agricultura al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). "Cursul este finantat prin Masura 4.1 'Imbunatatirea pregatirii profesionale', a programului SAPARD. Toate costurile (cursuri, cazarea, masa, transpostul si suportul de curs) legate de participarea la cursuri sunt suportate din bugetul proiectului", a declarat Marius Vladu, administratorul proiectului. Potrivit spuselor acestuia, materialele de curs au fost concepute in Franta, iar cursurile vor fi sustinute de experti romani care au calificare recunoscuta si atestata in domeniu. La final, participantii vor primi o diploma de absolvire avizata de MAPDR.
Cursurile se vor desfasura pe o perioada de trei saptamani
In cadrul proiectului se vor organiza patru module de instruire - Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale - pentru productia vegetala si cea zootehnica, Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala, Pregatire profesionala a fermierilor pentru cresterea vacilor cu lapte si Pregatire profesionala pentru lucratorii din gospodariile agroturistice. "Cursurile vor avea loc in Craiova. Data limita de depunere a formularelor de inscriere (fie la Directiile judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, fie la Facultatea de Agricultura din Craiova - fax: 0251/423.651) este cu minimum zece zile inainte de inceperea sesiunii", a declarat Marius Vladu. In acest sens, exista deja un calendar al desfasurarii sesiunilor de pregatire pentru 2006, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie elaborat si cel pentru 2007.
Cine sunt beneficiarii cursurilor
Ca si perioada, fiecare modul cuprinde 120 ore de curs si lucrari practice, a cate opt ore pe zi, ceea ce inseamna ca se vor intinde pe o perioada de trei saptamani. Pentru toate modulele de cursuri, care se vor desfasura in cadrul acestui proiect, au prioritate beneficiarii de finantari SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. In limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile vor mai putea participa si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse, precum si alte categorii de persoane interesate.
Prioritate au, de asemenea, persoanele din regiunile incluse in calendarul desfasurarii sesiunilor de pregatire. In limita locurilor disponibile, pot aplica pentru a participa la cursuri si persoane apartinand celorlalte regiuni. Potrivit organizatorilor, sunt insa locuri suficiente si pentru persoanele din celelalte regiuni decat cele programate deja.