De vineri, moneda nationala este total convertibila in lume, adica se pot efectua schimburi valutare cu lei oriunde in lume. Tot de vineri, s-a liberalizat si piata de capital. Dar pentru ca investitorii sunt in concediu, cursul de schimb al leului nu a fost influentat de schimbarile aduse de aceasta zi memorabila.

Prima zi de convertibilitate totala a leului nu a influentat cotatia monedei nationale, anunta NewIn. Aceasta pentru ca, potrivit mai multor analisti, investitorii, fiind in concediu, nu s-au grabit sa investeasca pe piata romaneasca.
Situatia va fi cu totul alta chiar de azi, cand ar trebui sa se termine perioada de vacanta a investitorilor, potrivit lui Narcis Noaghea, dealerul Bancii Comerciale Romane, citat de NewsIn.
Acesta anticipeaza mai multa actiune pe piata valutara romaneasca si o volatilitate a cursului euro mai mare, in conditiile in care, in ultimele saptamani, euro a fluctuat intr-un interval mai mic de un ban. ßi Radu Craciun, dealerul-sef al ABN Amro Romania, considera ca "efectele intrarii in vigoare a masurii de liberalizare completa a contului de capital ar trebui sa se resimta abia din a doua parte a acestei luni, in conditiile in care majoritatea investitorilor vor mai fi in vacanta inca o saptamana sau doua".
Pe de alta parte exista si analisti care considera ca liberalizarea finala stampileaza, formal, o realitate a pietei. Spre exemplu, economistul- sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, crede ca "impactul nu va fi mai mare decat a fost cel din aprilie 2005, cand s-a liberalizat accesul strainilor la depozitele in lei". O parere similara are si Mihai Bogza, presedintele Bancpost. El sustine ca liberalizarea accesului strainilor la piata de capital romaneasca "este o etapa formala". ßi asta pentru ca "nimic din ceea ce s-a liberalizat acum (n.r.- 1 septembrie) nu era inaccesibil investitorilor romani sau straini interesati.
Piata romaneasca nu mai oferea un castig spectaculos pentru speculatiile pe moneda nationala, iar romanii care doreau sa plaseze bani in strainatate aveau vehicule prin care puteau realiza operatiunile", explica Bogza.
Avantajele si dezavantajele convertibilitatii
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustinea recent ca este de asteptat ca la noi sa se intample ce s-a intamplat in alte tari, adica sa vedem o participare mai mare a persoanelor straine in piata locala.
El a mentionat printre avantajele convertibilitatii totale a leului faptul ca fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa.
Un alt avantaj este acela ca se imbunatateste mediul de afaceri, deoarece convertibilitatea totala descrie o economie de piata functionala, adauga Popa. Un al treilea avantaj aratat de viceguvernatorul BNR este ca, pe termen lung, monitorizarea si alocarea resurselor pot fi facute mult mai eficient.
Printre dezavantaje, Popa a mentionat riscul aparitiilor miscarilor speculative. Acest risc este insa mai mic fata de cel asumat de BNR anul trecut, cand strainii au primit acces la depozitele in lei, conchide Popa.