De la 1 decembrie 2005 va intra in vigoare o noua procedura de vanzare a energiei electrice, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. El a explicat ca toti producatorii de energie electrica din subordinea ministerului pe care il conduce (MEC) vor vinde prin intermediul societatii comerciale Opcom SA (operatorul comercial al pietei de energie electrica), si nu direct, ca pana acum.
„Contractele de vanzare de energie electrica au provocat o serie de speculatii si tocmai de aceea le-am cerut producatorilor de energie sa propuna o modalitate transparenta, echitabila, obiectiva si echidistanta pentru vanzarea energiei electrice prin contracte bilaterale“, a aratat ministrul Seres.
Conform procedurii, Opcom, institutia care intermediaza contractele de vanzare-cumparare, primeste de la vanzatori forma agreata a contractelor si ofertele de vanzare, care includ pretul minim. Toate acestea vor fi facute publice pe siteul institutiei. Cumparatorii vor licita prin depunerea unei singure oferte de cumparare pentru o oferta de vanzare, iar castigatorul va fi desemnat pe criteriul celui mai mare pret oferit.
Piata contractelor bilaterale va fi valabila pentru termene de o luna sau mai mari, pana la intrarea in vigoare a contractelor de tip forward (pentru perioade de livrare mai scurte, de circa o luna) si se va merge pe oferirea de pachete mici, de circa 40-50 MWh. (M.C.I)