Potrivit OG nr. 92/2003 privind codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare, de la 1 ianuarie 2008, debitorii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile fiscale datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile fiscale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Liviu Inacu, trezorierul-sef al Trezoreriei Judetene Bihor, anunta ca obligatiile fiscale datorate la bugetul de stat, prevazute in Ordinul presedintelui ANAF nr. 1294/2007, se platesc de catre contribuabili in contul 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate in contul unic, in curs de distribuire" deschis pe codul de identificare al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati fiscal. Obligatiile fiscale datorate la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, prevazute in Anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 1294/2007, se platesc de catre contribuabili in contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire" deschis pe codul de identificare al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati. Codurile IBAN aferente conturilor unice sunt publicate pe site-ul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor: http://dgfpbh.rdsor.ro, respectiv pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa: www.mfinante.ro/ ANAF/ Asistenta contribuabililor.
Sumele platite de contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal competent pe tipuri de obligatii fiscale conform procedurii de distribuire aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1314/2007. Generarea noilor ordine de plata si a foilor de varsamant se face prin utilizarea aplicatiei informatice "Ordine de plata/Foi varsamant (vers. 1.0.6.7) care poate fi descarcata gratuit de pe site-ul DGFP Bihor: http:// dgfpbh. rdsor.ro, respectiv de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor: www.mfinante.ro sau se poate prelua de la administratiile teritoriale ale finantelor publice. Plata obligatiilor fiscale, altele decat cele prevazute in Ordinul 1294/2007, se efectueaza de catre debitori, distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.