Cu toate ca ar fi trebuit sa primeasca bani vechi pana la sfarsitul acestei luni, nu toti comerciantii respecta aceasta regula. Totusi, cei care vor detine bancnote sau monede vechi le vor putea preschimba in ianuarie la orice institutie de credit.
Incepand de luni, leii vechi isi vor pierde puterea circulatorie. Drept urmare, bancnotele si monedele din vechea emisiune monetara nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pentru a strange cat mai multa moneda veche din piata, BNR a demarat, incepand cu 1 decembrie, actiunea de retragere a banilor vechi din circulatie. Astfel, in perioada 1 - 31 decembrie 2006, insemnele monetare mentionate urma sa fie acceptate la plata de catre toti agentii economici si celelalte institutii, acestia avand obligatia de a nu le mai repune in circulatie si de a le depune la unitatile bancare unde au conturi deschise.
Totusi, in Craiova, au existat agenti economici care spre sfarsitul lunii au refuzat sa mai primeasca bani vechi. "Mi s-a intamplat ca la unul din magazinele alimentare de unde mi-am facut cumparaturile sa nu mai primeasca monede vechi, motivand ca au depus deja la banca banii vechi", a declarat o craioveanca.
Amenda pentru inducerea consumatorului in eroare
Magazinele care nu primesc moneda veche pana pe 31 decembrie inclusiv risca amenzi din partea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. O firma din Craiova ce avea postat un afis prin care informa clientii ca nu mai primeste lei vechi a fost deja sanctionata. "Agentul economic a primit o amenda in valoare de 1.000 de lei pentru ca a dezinformat cumparatorul. Alte nereguli nu am gasit. Normele BNR sunt clare - insemnele monetare vechi trebuia acceptate la plata, de catre toti agentii economici, pana la sfarsitul lunii. Am verificat, prin sondaj, si alte magazine mari, insa nu am gasit nereguli in acest sens", a declarat Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj.
Bancile trebuie sa schimbe banii vechi fara comision
Persoanele care dupa 1 ianuarie 2006, dintr-un motiv sau altul, vor mai avea bani vechi nu trebuie sa se impacienteze deoarece ii vor putea preschimba. In intervalul 1 - 31 ianuarie 2007, insemnele monetare din vechea emisiune, care si-au pierdut puterea circulatorie pe 1 ianuarie 2007, vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la Banca Nationala a Romaniei - sucursalele care au activitati de casierie (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis), precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului. "In decursul lunii ianuarie toate institutiile de credit trebuie sa-i primeasca - banci comerciale, cooperative de credit, case de economii", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei judetene BNR Dolj.
Potrivit acestuia, nu sunt precizari exprese despre modul in care bancile va trebui sa primeasca banii vechi. Cert este insa faptul ca bancile se vor conforma. "In toata luna ianuarie vor preschimba bani vechi in bani noi, direct la ghiseu, fara comision. Persoanele juridice vor putea preschimba pana pe 15 ianuarie, iar persoanele fizice pana la sfarsitul lunii", au declarat surse din BRD. Afirmatia a fost sustinuta si de reprezentantii celorlalte banci comerciale. "Banii vechi vor putea fi preschimbati pana la sfarsitul lunii ianuarie, fara comision", au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank. Si la Bancpost Dolj situatia este aceeasi. "Vom preschimba bani vechi pana la sfarsitul lui ianuarie. In decembrie agentii economici au avut obligatia sa-i primeasca fara a-i repune in circulatie si s-au conformat", au declarat surse din Bancpost Dolj.
Din februarie 2007 banii vechi vor fi preschimbati doar la BNR
Dupa 1 februarie 2007, bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, insa numai la cele patru sucursale ale BNR ce au activitati de casierie, prin prezentare la ghiseu sau remitere prin posta.
Totusi, pentru a evita costurile suplimentare cu deplasarea in localitatile unde se face preschimbarea (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis), doljenii ar trebui sa se grabeasca sa scape de banii vechi, asta in cazul in care nu doresc sa-i pastreze ca tezaur numismatic.
Preturile pot fi afisate si in lei noi, si in lei vechi
Chiar daca nu vor mai avea putere circulatorie, banii vechi nu vor fi scosi definitiv din limbajul romanilor. Comerciantii vor putea afisa in continuare preturile si in lei noi, si in lei vechi (daca se vor mentine preturile in lei vechi, va trebui insa sa fie dublate de cele in lei noi, ca si pana acum).
Decizia apartine insa fiecarui comerciant. "Nu le interzice nimeni sa afiseze preturile in lei vechi. Daca o fac vin in sprijinul clientilor care calculeaza inca in lei vechi", a spus Gheorghe Gherghinescu.
BNR va emite o moneda dedicata aderarii la UE
Incepand cu 3 ianuarie 2007, BNR va pune in circulatie, in scop numismatic, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 de lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare. Potrivit site-ului BNR, pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 2.420 de lei si nu include costul cutiei de prezentare.