Csibi Barna, functionarul public care l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu, putea fi demis mult mai usor. Din 2009, Csibi Barna era asociat al unei firme, iar din aprilie 2011 a devenit unic administrator al respectivei societati comerciale.
Conform legislatiei, acest lucru este incompatibil cu functia pe care o detinea la Directia Finantelor Publice Harghita.
Legea 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice prevede faptul ca functionarii nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, in cadrul societatilor private sau cu capital de stat. De asemenea, acestia nu pot fi membri ai unui grup de interes economic.
Conform datelor de la Registrul Comertului, in martie 2009, Csibi Barna era asociat intr-o firma, alaturi de o alta persoana. Cateva luni mai tarziu, asociatul sau s-a retras, iar functionarul si-a gasit alti trei parteneri de afaceri. Din aprilie 2011, Csibi Barna, a ramas administrator si unic asociat al firmei, al carei principal obiect de activitate este vanzarea de textile.
Functionarul a fost demis dupa aproape doua luni, in care a fost mutat de la Finantele Miercurea Ciuc, la Abrud, apoi la Bucuresti, unde nu s-a prezentat la serviciu.