Criza fortei de munca, pe care o semnaleaza tot mai multi agenti economici, nu mai este doar un subiect de dezbatere, ea loveste direct in interesele angajatorilor si in activitatea lor. Potrivit datelor statistice, peste 83.000 de muncitori, in mare majoritate calificati, sunt cautati de angajatorii din Romania.
Dan Octavian, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca situatia in judetul nostru este si ea alarmanta, tot mai multi oameni de afaceri plangandu-se ca le pleaca oamenii. Dintre sectoarele economice care se confrunta cu lipsa de forta de munca se detaseaza constructiile, cu o estimare de deficit de 27.793 de locuri de munca, ceea ce reprezinta 33,2% din total, si fabricarea articolelor de imbracaminte, aranjarea si vopsirea blanurilor (9.765 de locuri de munca), cu 11,66% din total.
Cu alte cuvinte, 85% dintre locurile de munca greu ocupabile se regasesc in sectoarele constructii, confectii textile si incaltaminte, industria altor mijloace de transport, industria alimentara, industria confectiilor metalice, comert cu ridicata si cu amanuntul si in hoteluri si restaurante.
"Exista cazuri in care, in sectorul de lohn, angajatorii se roaga de angajati sa ramana, promitandu-le tot felul de avantaje, cele mai multe dintre acestea vizand acordarea de libere suplimentare si alte avantaje in natura", a precizat reprezentantul FP Bihor.
Angajatorii insa nu se grabesc sa opereze majorari de salarii consistente, asa cum cere piata UE, fapt pentru care meseriasii isi gasesc de lucru in afara tarii.
Bihorul este recunoscut ca un judet in care angajatorii cam au arici la buzunare cand vine vorba de cresterea salariilor.
Cele mai multe sanse de angajare le pot avea muncitorii calificati in meseria de confectioner-asamblor articole textile, care au la dispozitie peste 6.000 de locuri de munca vacante declarate la nivel national, fara a le pune la socoteala pe cele nedeclarate. In urma lor sunt cei care stiu ce inseamna sa fii operator confectii pentru tesaturi, tricotaje si materiale sintetice (5.000 de locuri de munca vacante). Cei mai multi muncitori necalificati sunt ceruti pentru demolari de cladiri (cel putin 4.500 de locuri de munca), pentru intretinerea si repararea drumurilor (peste 2.700) si pentru ambalare de produse (peste 2.300). Chiar si in agricultura se inregistreaza un deficit de forta de munca (peste 600 de muncitori necalificati la nivel national).
Salariile mici alunga muncitorii
Nici munca de vanzator nu mai pare sa aiba cautare, avand in vedere ca angajatorii nu reusesc sa gaseasca ocupanti pentru aproape 3.400 de locuri de munca de acest tip. Motivul principal pentru care marea majoritate a acestor locuri de munca nu sunt ocupate este nemultumirea muncitorilor calificati privind salariul primit, raportat la nivelul de efort si la programul de lucru. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, salariul mediu net la nivel national in domeniul constructiilor a fost, in noiembrie 2007, de 942 de lei. Cel in industria textila a fost de 758 de lei, iar in cea de confectii de imbracaminte - 667 de lei. Salarii medii nete foarte mici se inregistreaza si in alte domenii in care este semnalat deficitul de forta de munca, precum in prelucrarea lemnului (645 de lei), hoteluri si restaurante (677 de lei), tabacirea si finisarea pieilor (670 de lei) sau agricultura si vanatoare (800 de lei). Cu toate acestea, printre sectoarele care cauta fara succes muncitori se numara si unele cu salarii mai mari, unele chiar peste nivelul salariul mediu net pe tara (1.121 de lei): administratie publica (salariu mediu net - 2.058 de lei), industria pentru echipamente pentru radio-tv si comunicatii (1.428 de lei) sau sanatate si asistenta sociala (1.149 de lei).
"Solutiile pentru a iesi din aceasta criza vizeaza mai multe aspecte. In primul rand, se impune atragerea mainii de lucru din tari invecinate. Acest lucru ar putea impune majorari salariale, insa trebuie specificat ca nu este normal sa cresti salariile fara o majorare proportionala a productivitatii muncii. O alta solutie ar fi emiterea unor masuri fiscale (facilitati) care sa-i determine pe cei care au plecat din tara sa revina. Trebuie stiut ca batalia pentru mana de lucru nu o dam cu Ungaria, ci cu Italia si Spania, acolo merg meseriasii. Romania nu are probleme cu angajatii de mana a doua, ci cu personalul calificat si supercalificat, acestia au fost atrasi de tarile concurente. Pe acestia ii vrem inapoi. De exemplu, la ora actuala, in Bihor, nu exista finisori de calitate, nu exista meseriasi in montarile cu rigips, comparativ cu tari ca Italia si Spania. In ceea ce priveste lohnul, cei care opereaza in acest sector ar trebuie sa-si creasca productivitatea concomitent cu retehnologizarea, altfel si aici declinul va fi tot mai pronuntat", a conchis reprezentantul FP Bihor.