Odata cu venirea primaverii începe activitatea în constructii. Problema o constituie însa specialistii, care sunt destul de greu de gasit în acest domeniu.O crestere a numarului de imobile ar putea duce la o stagnare sau chiar la o scadere a preturilor locuintelor, asa cum o dezvoltare a infrastructurii din zona ar ajuta la o dezvoltare generala a economiei. Astfel de proiecte bat înca pasul pe loc, piata autohtona a fortei de munca din constructiile autohtone fiind caracterizata printr-o lipsa acuta de personal calificat.  
Doua treimi din locurile vacante sunt în domeniul constructiilor Potrivit ultimei oferte de locuri de munca înregistrate la AJOFM, cam doua treimi din locurile vacante din judet sunt în domeniul constructiilor. "Din cele peste 1.300 de locuri de munca vacante, cele mai multe sunt în domeniul constructiilor", a declarat Laura Nicolaescu, purtatoarea de cuvânt a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Cele mai multe solicitari sunt pentru muncitori calificati. Din cei aproximativ 800-900 de muncitori în domeniul constructiilor, doar 28 se doresc sa fie muncitori necalificati. Totusi, persoanele cu studii superioare îsi gasesc destul de greu un loc de munca în domeniu. "Din cele peste 1.300 de locuri de munca vacante, doar 33 sunt pentru studii superioare. Dintre acestea, unu este pentru arhitect cladiri, cinci pentru ingineri constructii civile si doua pentru ingineri constructori instalatii", a adaugat Laura Nicolaescu. 
Criza de personal calificat Faptul ca exista o criza de personal calificat în domeniul constructiilor în Dolj este confirmat si de marii întreprinzatori din domeniu. "Forta de munca în acest domeniu se gaseste destul de greu si mai ales specialisti. Se poate vorbi de o criza de personal calificat în domeniu. Nu mai exista scoli de calificare", a declarat Lucian Capitanescu, directorul firmei Erpia. Afirmatia a fost sustinuta si de alti specialisti din domeniu. "Ne descurcam. Talentele în domeniu s-au afirmat deja. În general, personal cu abilitati deosebite se gaseste destul de greu", a precizat Dan Dumitru, directorul firmei Domarcons SA. Criza de personal calificat se mentine si fiindca multi specialisti au plecat la munca în strainatate.  
Import de forta de munca specializata Pentru a reusi sa absoarba forta de munca de care au nevoie, o solutie care se vehiculeaza din ce în ce mai mult în ultima perioada este importul de forta de munca. De altfel, potrivit www.bloombiz.ro, Patronatul Societatilor din Constructii a anuntat deja ca va importa masiv forta de munca în perioada urmatoare, din tari precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, unde salariile sunt mult mai mici decât în România (GdS a solicitat confirmarea informatiei, însa asteapta înca raspunsul). Astfel de semnale au fost transmise si de sindicate. Potrivit reprezentantilor Confederatiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), în Dolj, în industria textila si cea a constructiilor, pentru ca exista deficit de forta de munca, este posibil sa vina muncitori din alte colturi ale lumii. "Din informatiile avute, în Dolj vor veni muncitori din Filipine si Bangladesh. E jenant sa ai 8.000 de someri si sa angajezi 1.000 de muncitori straini", a declarat Marinela Didu, presedinta CSDR Dolj.
Gradul de angajare este în crestere
Conform unui studiu publicat pe www.bloombiz.ro, la nivel national, companiile din domeniul constructiilor estimeaza o majorare a gradului de angajare de personal cu pâna la 54%.