Criza economica chiar daca nu i-a atins, i-a speriat pe romani. In aceasta iarna, vanzarea pachetelor turistice de sarbatori a fost sub niveul inregistrat in 2007. Astfel, s-a inregistrat o scadere cu 30% pe extern si 10 procente pe plan national, arata consultantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu, citat de bloombiz. Singurele zone care au mai salvat situatia au fost Valea Prahovei si zona Moeciu - Bran, care au inregistrat un aflux de turisti in aceasta iarna.
Tour operatorii romani cred ca actuala criza ar putea afecta turismul autohton pe o perioada de circa doi ani, segmentul de business fiind cel mai atins.
Pretedintele ANAT pe regiunea sud, Adrian Voican, crede ca turismul intern va fi destul de stabil, dar in ce priveste plecarile in strainatate, romanii se vor orienta catre vacante mai scurte si mai ieftine "in mare parte din cauza ca operatorii aerieni vor fi la randul lor afectati de criza, lucru ce s-ar putea reflecta in preturi".
Pe de alta parte, specialittii citati sunt optimisti si cred ca in acest an, in cel mai rau caz, piata turismului va stagna, dar ar putea si crette cu pana la zece procente.