Inflatia a crescut cu 0,6% in luna mai fata de luna aprilie, potrivit unui studiu al Institului National de Statistica (INS). Cresterile cele mai mari au fost cauzate de marfurile nealimentare, acestea avand o contributie de 0,52 puncte procentuale. Marfurile alimentare au avut si ele o contributie de 0,03 puncte procentuale, in timp ce serviciile au avut un aport de 0,05 puncte procentuale. In cadrul marfurilor nealimentare care s-au scumpit cu 1,2%, preturilor tutunului si combustibililor au avut cele mai mari influente, acestea crescand cu 8,9%, respectiv cu 1,3%.
In cadrul grupei de produse alimentare, cresteri semnificative fata de luna aprilie s-au inregistrat la legume si conserve de legume, de 2,2%, si la fructe si conserve de fructe de 1,2%. Aceste cresteri au fost insa temperate de scaderile de 10,4% inregistrate la preturile oualor, de 0,7% in cazul laptelui si produselor lactate si de 0,6% la carne si preparatele din conserve de carne.

Serviciile de salubritate s-au scumpit cel mai mult

Din categoria serviciilor care s-au scumpit cu 0,32% fata de luna aprilie, preturile la canal, salubritate si apa au crescut cel mai mult, cu 2,62%. Tarifele pentru confectionat si reparat haine si incaltamite au crescut si ele cu 0,63%. Cresteri s-au mai inregistrat si la tarifele pentru ingrijire medicala si pentru reparatii auto, electronice si lucrari foto, de 0,75% si respectiv de 0.66%. In aceasta grupa, tarifele cu scaderi importante au fost cele la telefon, cu 1,02%. O scadere s-a inregistrat si la tarifele chiriilor, aceasta fiind insa numai de 0,03%. Daca s-ar exclude preturile la bauturile alcoolice si tutun, cresterea ratei inflatiei din luna mai ar fi de 0,22%, iar daca nu se tine cont de cresterile preturilor la combustibili, aceasta ar fi de 0,54%. In cazul in care se exclud din calculul indicelui preturilor de consum preturile reglementate, cum ar fi cele la medicamente, utilitati, telefonie fixa, rata inflatiei a fost de 0,67% in mai.
In raport cu sfarsitul anului trecut, cresterea preturilor a fost de 2,52%, cu o medie lunara de 0,5%. Cu toate acestea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste o rata la sfarsit de an de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. Reamintim insa ca Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca inflatia ar putea depasi limita superioara a prognozei, urmand sa ajunga la 6,8%.