Volumul total al restantelor doljenilor la credite a ajuns în august 2008 la 44,816 milioane de lei, în crestere cu 50% fata de ianuarie 2008. Cele mai mari datorii s-au înregistrat la împrumuturile în lei. Majorarea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 10,25% pe an (de la 10%) începând cu 1 august 2008, deprecierea leului în raport cu moneda europeana, precum si scumpirile aplicate în aceasta vara au influentat considerabil comportamentul financiar al doljenilor. Drept urmare, daca la începutul anului volumul total al restantelor la credite era de 28,754 milioane de lei, potrivit celor mai recente statistici ale BNR, opt luni mai târziu, acesta a ajuns la 44,816 milioane de lei, ceea ce înseamna o crestere de aproximativ 50% fata de ianuarie 2008. Acest lucru a fost posibil în conditiile în care, în perioada ianuarie-august 2008, doljenii nu
s-au înghesuit sa se mai împrumute, iar suma totala creditata de ei a crescut doar cu 18,78% (în perioada ianuarie-august 2007, volumul creditelor doljenilor s-a majorat cu 35%). Daca în ultimul an volumul împrumuturilor facute la banci a crescut cu aproximativ 50%, valoarea întârzierilor de plata s-a majorat cu 128,27%. Cu toate acestea, restantele înregistrate de doljeni la credite pâna la sfârsitul lunii august nu reprezinta decât 1% din valoarea totala a împrumuturilor curente. Cu acest procent, Doljul se situeaza putin sub cel înregistrat la nivel national (1,04%). 
Datorii mari la creditele în lei Desi creditele în valuta sunt cele care implica un grad mai ridicat de risc, pentru ca depind de cursul valutar, cei mai multi doljeni au omis sa si le achite pe cele în lei. Drept urmare, restantele la creditele în moneda nationala sunt de 7,45 ori mai mari decât cele în valuta. Asta, în conditiile în care valoarea totala a împrumuturilor în lei acordate de bancile din Dolj (2,420 miliarde) este aproximativ egala cu cea a creditelor în alte unitati monetare (2,055 miliarde de lei).  
„E tot mai greu pentru cei care s-au împrumutat“ Craiovenii nu par deloc surprinsi de aceasta situatie. „E tot mai greu pentru cei care s-au împrumutat. Trebuia însa sa cheltuiasca doar cât îsi permit. Nu trebuie sa te întinzi mai mult decât îti este plapuma. În plus, banca e o umbrela care îti tine adapost doar atunci când e senin“, a precizat Marian Dragut, de 50 de ani. Afirmatia a fost sustinuta si de alti craioveni. „Eu am credit si încerc sa-l platesc la timp, dar se întâmpla de multe ori sa nu am bani suficienti sa-l achit. Asa ca întârzii sau ma împrumut din alta parte. Rata a crescut foarte mult, iar salariile au ramas aceleasi. Cred ca sunt oameni carora le e mai greu si care acum nu mai fac fata“, a precizat Adrina G., de 36 de ani. Aceasta a explicat ca renunta la multe lucruri pentru a-si plati datoriile catre banci deoarece nu vrea sa intre în baza de date a rau-platnicilor si sa riste sa nu mai poata lua mult timp de-acum înainte credit. „Oricât de greu ar fi, e singurul mod în care putem face rost de bani“, a adaugat femeia.