În functie de cât de repede si de usor obtineti un credit, trebuie sa platiti mai multi sau mai putini bani catre banca. În general, cu cât aceasta îsi ia mai multe masuri de siguranta, cu atât solutia de creditare e mai ieftina.Moda creditului doar cu buletinul, fara batai de cap cu documentatie stufoasa si formulare completate de angajator, a disparut încet-încet, odata cu modificarea de catre BNR a normelor de creditare a populatiei. Totusi, politica de costuri din jurul acestui tip de produs este aplicata în continuare la produsele de finantare. De altfel, institutiile financiare l-au înlocuit repede cu un produs similar, care are însa alta denumire - "creditul rapid", care va scapa de coada de la ghiseu si de procurarea si aprobarea formularelor-tip necesare. "Pentru a intra în posesia unui astfel de credit, solicitantul trebuie sa faca dovada ca locuieste la adresa din buletin si dovada unui venit constant. Pentru aceasta sunt acceptate fluturas de salariu, cupon de pensie, adeverinta de venit sau orice document prin care se poate dovedi un venit stabil", noteaza specialistii www.finzoom.ro. 
"Costul total al unui credit rapid este mult mai ridicat" Avantajul principal al acestui tip de credit îl reprezinta accesibilitatea, putând fi contractat în maximum 48 de ore. Dezavantajul este însa pe masura avantajului - costuri mari care sa acopere riscul ridicat pe care si-l asuma institutiile financiar bancare care dau astfel de împrumuturi. "Chiar daca reprezinta o solutie simpla si comoda de finantare, costul total al unui credit rapid este mult mai ridicat decât costul mediu al unui credit de nevoi personale", avertizeaza specialistii www.mybank.ro.  
Institutii nebancare care acorda credite rapide Una dintre institutiile financiare care acorda credite rapide este Provident Financial Romania, ale caror credite reprezinta, potrivit www.finzoom.ro, o solutie pentru solicitantii care sunt exclusi de la finantare din cauza unor venituri prea mici sau a figurarii cu restante la Biroul de Credit. Primiti banii în mâna dupa 48 de ore, dar puteti împrumuta suma dorita pe o perioada de pâna la 52 de saptamâni, cu costuri nu mari, ci foarte mari. Potrivit calculatorului lor de rate, pentru 1.000 de lei împrumutati, daca împrumutati pe o perioada minima de 26 de saptamâni, platiti peste 1.500 de lei, iar daca va împrumutati pentru 52 de saptamâni, achitati cam 1.700 de lei.Alta institutie care acorda credite rapide (va primiti banii în 24 de ore) este Cofidis România. Contractul de credit si documentele necesare sunt expediate solicitantului prin curier, iar înstiintarea de acordare a finantarii vine prin scrisoare sau SMS. Dobânda lunara variaza însa, potrivit site-ului firmei, în functie de suma împrumutata, între 2,78% si 1,74 % pe luna, adica între 20,88 si 33,36% pe an.Si Cetelem acorda credite rapide, atât în magazine, cât si la distanta. Dobânda practicata variaza, în functie de suma, între 20,94 si 22,75%, pe an. 
Si bancile ofera credite rapide  Daca mergeti la banca si contractati un credit de 1.000 de lei pe un an, potrivit www.finzoom.ro, platiti DAE între 18,12% (rambursati 1.092,39 lei), în cazul RIB Bank, si 91,36% pe an (rambursati 1.312,78 lei), în cazul Piraeus Bank. Bancile solicita însa, în general, pe lânga copie dupa BI sau CI, si adeverinta de venit sau chiar copie dupa cartea de munca.
Bancpost ofera însa un credit Inedit - în cazul în care compania la care lucrati are încheiata o conventie de salarii cu banca, prin care puteti obtine pâna la 5.000 de euro doar cu buletinul si în baza unei declaratii pe proprie raspundere.