Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza, incepand de ieri, adeverinte pentru beneficiarii schemei de sprijin pe suprafata, SAPS, care intentioneaza sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii cu APIA pentru finantarea capitalului de lucru pentru fermieri.
Pentru a facilita accesul fermierilor la credite pentru activitati curente, APIA a incheiat conventii cu doua banci: CEC Bank SA si BRD - Groupe Société Générale SA. Zilele urmatoare, o astfel de conventie va fi semnata si cu BCR. Conventiile au fost incheiate intre APIA, bancile mentionate si Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA. APIA a recurs la astfel de instrumente pentru ca agricultorii sa beneficieze de finantari cu costuri si garantii reduse pana la efectuarea platii pe hectar. Pentru optimizarea operatiunilor agentiei, platile catre agricultori se vor efectua in perioada premergatoare campaniei agricole de primavara.
Obligatiile APIA
Potrivit Conventiilor incheiate cu cele doua banci, APIA are obligatia sa emita pentru fiecare beneficiar o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2008 si ca s-au efectuat controalele administrative. Adeverinta va trebui sa ateste suprafata determinata la plata pentru SAPS, respectiv pentru Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal.
Nu in ultimul rand, aceasta adeverinta confirma de fapt ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. APIA anunta ca nu va elibera adeverinte beneficiarilor pentru care au fost stabilite sanctiuni multianuale.
Obligatiile bancilor
Conventiile incheiate prevad foarte clar si obligatiile bancilor. Astfel, fiecare banca are obligatia sa acorde beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor sale interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente, in cuantum de pana la 70% din valoarea platilor cuvenite fiecarui beneficiar, corespunzator suprafetei prevazute in adeverinta eliberata de APIA. In acest scop, banca creditoare va solicita beneficiarilor adeverinta emisa de APIA, cererea de credit si alte documente necesare pentru aprobarea creditului.