Noul regulament aprobat de BNR determina toate bancile sa-si schimbe strategia de acordare a creditelor. Masura îi afecteaza mai ales pe clienti, care vor împrumuta mai putini bani la aceleasi venituri, dar îi si ajuta sa nu mai fie jecmaniti de cresterea treptata a dobânzilor.
Aflat în dezbatere publica de mai bine de o luna si jumatate, noul regulament al Bancii Nationale a României (BNR), aprobat zilele trecute, determina schimbari majore în sistemul de acordare de credite din România. Noul document impus de BNR are implicatii atât asupra institutiilor de credit, cât si asupra clientilor bancari si presupune înasprirea creditarii, concomitent cu cresterea prudentei în acordarea împrumuturilor.
Dupa ce noile norme intra în vigoare, persoana care vrea sa ia credit are de adus mai multe hârtii la banca si ar putea împrumuta mai putini bani decât pâna acum, pentru a nu depasi sub nici o forma gradul de îndatorare.
În forma aprobata, regulamentul BNR obliga bancile sa le ceara clientilor care vor sa contracteze un credit acte suplimentare de atestare a veniturilor, fata de cele deja solicitate la orice împrumut (adeverinta de venit de la firma la care solicitantul lucreaza). Mai exact, clientul va fi nevoit sa depuna la dosarul de credit si o fisa fiscala din care sa rezulte veniturile pe anul anterior. Banca poate calcula gradul de îndatorare la o suma cu 20% mai mare decât veniturile obtinute de împrumutat anul anterior si care au fost declarate la Fisc.
Fara dobânzi promotionale

Fata de proiectul initial al regulamentului, BNR a introdus o masura noua care nu mai da posibilitatea bancilor sa majoreze dobânda dupa bunul plac.
Suma maxima pe care o poate achita clientul nu are cum sa mai depaseasca gradul de îndatorare a clientului pe toata durata acordarii creditului. Adica, daca un solicitant are o rata de maximum 70% din veniturile sale lunare, atunci pe tot parcursul creditului rata si dobânda nu pot fi mai mari decât acest procent din veniturile lui nete. Masura BNR ataca astfel creditele cu dobânda promotionala, care stabileau rate mai mici în primele sase luni sau un an. Dupa expirarea perioadei de promotie, dobânzile cresteau exagerat, de multe ori peste puterile de rambursare ale clientului. De acum înainte, banca trebuie sa verifice ca dobânda pe care o percepe debitorului sa nu depaseasca gradul de îndatorare a acestuia.
Multe banci practicau aceste promotii pe câteva luni, pe motiv ca în acest fel clientii împrumutau mai multi bani din banca. Dar când promotia se încheia, debitorul se trezea ca dobânda era asa de umflata, încât nu mai putea sa o achite.
De asemenea, BNR cere ca bancile care nu au norme proprii de creditare sa scada gradul de îndatorare a clientilor de la 40% cât este în prezent, la numai 35%. Pentru cele care au propriile regulamente interne, gradul de îndatorare aplicabil clientilor ramâne de pâna la 70%. În aceste conditii, bancile trebuie sa-si schimbe strategiile de acordare a creditelor, pentru a se plia pe cerintele BNR. Alte detalii din noile reglementari ale BNR nu au fost înca date publicitatii, ci documentul va fi publicat în Monitorul Oficial la începutul saptamânii.

Bancherii pastreaza tacerea

Daca, la lansarea spre dezbatere publica a regulamentului BNR, majoritatea bancilor comerciale si-au manifestat dezacordul fata de noua strategie, acum bancherii au ales sa taca. Nici bancile craiovene si nici centralele lor din Capitala nu doresc sa dezvaluie masurile pe care le vor adopta, desi multe dintre aceste institutii de creditare au început sa-si contureze noile norme interne, potrivit unor surse. Nici macar Asociatia Româna a Bancilor (ARB) - care în urma cu o luna si jumatate era cel mai aprig critic al regulamentului BNR - nu doreste sa precizeze înca masurile pe care le vor lua bancile comerciale, în domeniul acordarii de credite.
"Pâna acum, noi nu am primit oficial de la BNR forma finala a regulamentului. Asociatia Româna a Bancilor nu face nici un comentariu pâna când documentul nu va fi publicat în Monitorul Oficial", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.
Coincidenta sau nu, doua banci din Craiova au adoptat aceeasi strategie, declarând ca nu comenteaza regulamentul pâna când nu va fi publicat în MO.