Incepand de saptamana aceasta, craiovenii isi vor putea vinde casele pe modelul american MLS (Multiple Listing Service). Sistemul implementat de ARAI elimina dubla reprezentare si ar putea duce la stabilirea unui pret corect in piata.

Serviciul de Listare Multipla (MLS) este un sistem international care incurajeaza si asista colaborarea intre agentiile imobiliare. Implementat in tara noastra de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI), sistemul se bazeaza pe un contract de reprezentare exclusiva intre agent si client, in urma caruia proprietatea care va deveni obiectul con­tractului va fi listata pe un portal comun la care au acces toti membrii MLS (asa-numitii REALTORI). "Clientul semneaza un contract de exclusivitate cu agentul imobiliar dedicat, care il va reprezenta", a declarat Cristian Clenciu, vicepresedintele ARAI, directorul MLS Craiova. Acesta a explicat ca noutatea consta in faptul ca agentul reprezinta o singura parte, eliminandu-se astfel dubla reprezentare din sistem. Drept urmare, un agent va apara interesele celui care vinde si alt agent pe ale celui care cumpara. "Toti agentii din sistem colaboreaza pentru a se ocupa de proprietatile listate. Proprietarul plateste doar agentului cu care a incheiat contractul", a precizat Clenciu. Ca rezultat, sansele de a vinde o locuinta cresc, iar timpul necesar incheierii tranzactiei se scurteaza. Astfel, in conditiile actuale ale pietei, sistemul ar putea fi destul de repede imbratisat de proprietarii de imobile, chiar daca romanii sunt reticenti la semnarea unui contract de exclusivitate, pentru ca nu au fost obisnuiti sa delege o persoana care sa lucreze in numele si in beneficiul lor.

"Agentul va pune clientul in fata unui pret real de piata"

Cresterea expu­nerii unei proprietati scoase la vanzare nu este singurul avantaj al sistemului. Acesta va duce la o crestere a calitatii serviciilor pe care agentii le furnizeaza proprietarului. Agentul dedicat va face studii de piata si isi va tine la curent clientul cu evolutia imobilelor, indrumandu-l, in acelasi timp, spre un sistem de vanzare care sa duca la incheierea tranzactiei. Mai mult decat atat, sistemul ar putea avea un impact puternic si la nivel general, mai ales ca ar putea duce la stabilirea unui pret corect in piata. "Agentul va pune clientul in fata unui pret real de piata, pe care trebuie sa si-l asume. Nu poti sa pui un pret in neconcordanta cu piata", a spus Cristian Clenciu.

Romania, singura tara din Europa Centrala si de Est care implementeaza MLS

Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est unde este implementat acest sistem. Inventat in urma cu 50 de ani in SUA (unde 85% din proprietati se tranzactioneaza prin acest sistem), in Europa acesta mai functioneaza in prezent doar in Olanda (unde peste 80% din proprietati se tranzactioneaza prin acest sistem), insa exista interes si din partea altor tari. "Asociatiile imobiliare din Bulgaria si Grecia si-au manifestat deja interesul de a veni sa vada cum am implementat noi sistemul", a precizat Cristian Clenciu.