Spatiile comerciale din Craiova ridica probleme nu din cauza faptului ca ar fi construite ilegal, ci pentru ca sunt aproape inexistente pe piata.
Craiovenii care se gandesc sa porneasca o afacere si doresc sa achizitioneze un spatiu comercial trebuie sa se inarmeze in primul rand cu multa rabdare, deoarece, ca si in cazul locuintelor, in piata, cererea de astfel de imobile depaseste oferta. Problema e cu atat mai mare cu cat cei mai multi agenti comerciali opteaza pentru varianta achizitionarii unui spatiu comercial si nu pentru inchirierea sa. "In acest moment, in Craiova, cerere de spatii comerciale exista, insa oferta nu prea. Ca si procent, aproximativ 75% dintre clienti doresc sa cumpere spatiul respectiv", a spus Didina Dica, directoarea Agentiei imobiliare Biros Imob. Afirmatia a fost sustinuta si de alti specialisti de pe piata imobiliara din Craiova. Potrivit spuselor Didinei Dica, pretul unui spatiu comercial, la vanzare, depaseste 200 de euro metrul patrat.
Chiria spatiilor comerciale variaza intre 7 si 25 euro/mp/luna
Ca si in cazul locuintelor, cererea mai mare decat oferta atrage dupa sine preturi destul de costisitoare si la inchirieri. "In Craiova, oferta de spatii comerciale nu este foarte mare si de aceea preturile sunt destul de ridicate. Costurile variaza insa in functie de amenajarile pe care le are respectivul spatiu, de zona in care se afla si de deschiderea pe care o are la strada", a declarat Carmen Radulescu, directoarea Agentiei imobiliare Carmen. Potrivit spuselor sale, in cartiere precum Brazda, Rovine, Piata Garii, metrul patrat de spatiu comercial se inchiriaza cu 10-15 euro pe luna. In zone periferice, precum Romanesti si Craiovita, chiria perceputa, pe luna, pentru un metru patrat de spatiu comercial este de 7-8 euro.
Cele mai costisitoare sunt, evident, spatiile comerciale din centru. "Spatiile comerciale centrale se inchiriaza cu sume ce variaza intre 15 si 25 euro/mp/luna. Cele mai scumpe sunt cele de pe bulevardul Carol si de pe A.I. Cuza", a adaugat Carmen Radulescu.
S-a dus "moda" spatiilor comerciale de la parterul blocurilor
Indiferent de domeniul de activitate in care-si desfasoara activitatea, comerciantii cauta, pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime, un spatiu cu vad. "De obicei, craiovenii vor ca spatiile pe care le cumpara sau le inchiriaza sa fie situate intr-o zona cu vad. Ii intereseaza un punct de reper sau o zona foarte circulata, la strada", a concluzionat Radulescu.
Pentru a reusi totusi sa faca rost de spatiul comercial dorit, intreprinzatorii olteni pot apela la o varianta ajutatoare - pot achizitiona apartamente la parterul blocurilor pe care ulterior sa le transforme in spatii comerciale. "Spatii comerciale la parterul blocurilor nu prea mai sunt. Apartamentele la parter de pe Calea Bucuresti, de exemplu, pot fi insa modificate si transformate in spatii comerciale. Cei interesati trebuie insa ca inainte de a efectua modificarile dorite sa obtina autorizatiile necesare", a spus Didina Dica.
Cu toate acestea, transformarea apartamentelor de la parterul blocurilor din zona centrala in spatii comerciale nu prea mai e pe placul craiovenilor. "Craiovenii cauta mai rar apartamentele situate la parterul blocurilor pentru a le transforma in spatii comerciale. Firmele mai cauta insa astfel de imobile pentru a le transforma in birouri. Zonele solicitate in acest sens sunt Calea Bucuresti si Calea Severinului", a afirmat Carmen Radulescu.