çn ultimii ani, turismul clasic romanesc a pierdut considerabil teren in favoarea turismului rural.

Potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), turistii romani si straini au inceput sa se orienteze catre sejururile mai putin zgomotoase. a€žTuristii au inceput sa guste din plin viata din satele si comunele rurale. Dupa parerea mea, atmosfera de familie cu care acestia sunt intampinati, este unul dintre cele mai importante motive pentru care turistii au inceput sa iubeasca ecoturismula€œ, este de parere Daniela Ditoiu, manager executiv in cadrul ANTREC.
Promovarea din ce in ce mai intensa a acestui segment de turism si faptul ca cei mai multi care au avut parte de acesta revin au facut din ecoturism o ramura economica importanta pentru tara noastra. çn momentul de fata, circa 40% din totalul celor care a€žgustaa€œ turismul rural, ecologic si cultural sunt straini. a€žCei mai multi straini amatori de turism rural romanesc sunt italieni, francezi si din ce in ce mai multi americania€œ, a precizat Ditoiu. Principalele destinatii turistice preferate de turistii straini in perioada Sarbatorilor de iarna sunt zonele cu o bogata zestre traditionala, cum ar fi Maramures, Suceava si Neamt. çn restul anului, zona Brasovului este cea mai vizata regiune agroturistica din tara.

Sarbatorile de iarna la tara au cautare

Ofertele pentru Sarbatoriile de iarna sunt numeroase si variate. La fel ca si in turismul clasic, tarifele difera in functie de calitatea serviciilor, numarul acestora si multi alti factori. çn timpul anului, tariful pentru o persoana la o pensiune de 1-2 margarete, este de la 6 pana la 8 euro pe zi. O pensiune care detine 2-3 margarete practica tarife de 9-18 euro/persoana, in timp ce pensiunea certificata cu peste 5 margarete ofera spre cazare camere la un pret cuprins intre 20 si 30 de euro pe zi. Daca turistul doreste pensiune completa, la preturile de mai sus se adauga intre 12 si 18 euro pentru fiecare persoana. Serviciile optionale intr-un sejur sunt si ele prezente. Astfel, cine doreste sa aiba parte de o cina festiva in cadrul pensiunii trebuie sa scoata din buzunar 8-10 euro tacamul. Pentru ca lautarul sa va cante la masa, pe langa evidentul bacsis, trebuie sa dispuneti si de 5 euro/persoana. O cina in varf de deal, la stana, costa 10 euro pentru o persoana, iar pentru cina la foc de tabara trebuie sa cotizati cu 8 euro. çn perioada Sarbatorilor de iarna, preturile sunt ceva mai piperate. Astfel, de Craciun, in medie, o pensiune percepe un tarif de 25-30 de euro pe zi, iar de Revelion pretul creste la 40-50 de euro pentru o persoana pe zi. çn ciuda faptului ca pentru un roman de rand aceste tarife nu sunt a€žde coloa€œ, locurile de cazare destinate Sarbatorilor de iarna, la majoritatea pensiunilor, s-au epuizat deja.