Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a dat ieri ca nesigura majorarea TVA de la
1 ianuarie 2006. El a dat din colt in colt, nefiind capabil sa spuna de unde vor veni anul viitor veniturile suplimentare atat de necesare Guvernului. Nici in ceea ce priveste restrictiile impuse de FMI pentru acest an, Popescu nu a reusit sa fie explicit.

Dupa ce in mai multe randuri a vorbit despre o majorare a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), ministrul de Finante a pozat ieri ca nestiutor in fata presei. Popescu a explicat senin ca in acordul pe care Romania il va semna cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea TVA nu este trecuta, desi recunoaste ca a fost un subiect intens discutat. Totodata, el a spus ca anul viitor vor fi necesare mult mai multe venituri la bugetul de stat. Cu toate acestea, ministrul de Finante a declarat ieri ca decizia privind cresterea cotei de TVA ar urma sa fie discutata la nivel politic, in interiorul coalitiei. “Nu exista nici o decizie in privinta taxelor care vor fi majorate de anul viitor. Ne consultam cu specialistii din cadrul Centrului Roman de Politici Economice si cu alti experti romani si straini. Vom decide si din punct de vedere politic in interiorul coalitiei ce masura vom lua“, a afirmat ieri Popescu. Numai ca intrebat daca in cazul in care “va pica“ majorarea de TVA, ministerul va trece la cresterea nivelului cotei unice, oficialul a afirmat ca nivelul de 16% este “batut in cuie“. Mai departe, ministrul nu a putut sau nu a vrut sa raspunda la intrebari referitoare la ce alte taxe si impozite ar putea fi majorate pentru acoperirea gaurilor din buget.

Mai multe venituri la buget

Ministrul de Finante a spus ieri ca anul viitor trebuie atrase mult mai multe venituri la bugetul de stat, sumele fiind necesare acoperirii cheltuielilor legate de cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene, contributia Romaniei la bugetul UE, dar si pentru plata proiectelor de infrastructura. Pe de alta parte, trebuie spus ca deficitul negociat cu FMI pentru 2006 se ridica la nu mai mult de 0,5% din PIB, procent mai mic cu 0,2 puncte fata de nivelul negociat pentru acest an. De altfel, Popescu a mai aratat ca introducerea cotei unice a determinat o reducere a incasarilor la bugetul de stat, suma estimata pana la sfarsitul anului ridicandu-se, potrivit lui Popescu, la 10.000 de miliarde de lei. Pe de alta parte, anul viitor, Finantele doresc sa reduca contributiile la asigurarile sociale cu doua-trei puncte procentuale, ceea ce va produce alt minus la bugetul de stat.

Puncte negre in Acordul cu FMI

Ministerul Finantelor a convenit cu FMI reducerea cheltuielilor de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar sub 0,75% din PIB in acest an. Ionut Popescu nu cunoaste cifra exacta a celor care trebuie dati afara in acest an. Pe de alta parte, el a mai spus ca este probabil ca profesorii sa nu mai beneficieze de nici o majorare de salariu in acest an, nici macar de cea promisa de Guvern de 6%. Cheltuielile de investitii vor fi diminuate cu echivalentul unui punct procentual din PIB, la 2,8-2,9% din PIB, iar subventiile agricole vor fi diminuate cu 1.400 de miliarde de lei.
In acelasi timp, majorarea salariului minim prevazuta pentru anul viitor va fi limitata la 3,3 milioane de lei, cu doar 200.000 de lei peste nivelul actual.
Mai departe, populatia nu va mai putea sa ia credite asa de usor din cauza ca BNR va inaspri normele de creditare prin introducerea unui nou plafon maxim pentru serviciul datoriei calculat pentru toate imprumuturile atrase de o persoana.