Integrarea Romaniei si a Bulgariei in Uniunea Europeana va costa 44,3 miliarde de euro, relateaza Deutsche Welle citand presa germana de ieri.
Din aceasta suma, aproximativ un sfert va fi suportata de Republica Federala Germania. Parlamentarii germani se declara insa nemultumiti de campania de informare a Comisiei Europene de la Bruxelles, care nu a atras atentia asupra costurilor ridicate impuse de aderarea celor doua state. Potrivit Deutsche Welle, alesii de la Berlin protesteaza printr-un document in care acuza autoritatile europene ca prin lipsa informatiilor referitoare la costurile integrarii ar fi incalcat spiritul colaborarii loiale.
Pe la inceputul lui 2000, in evaluarile realizate de Banca Mondiala si Uniunea Europeana reiesea ca pentru tara noastra costurile acquisului comunitar se ridicau la 20 de de miliarde de euro, din care circa 65% erau costuri pentru mediu. Astfel, la acea data, in clasamentul tarilor candidate, Romania se afla pe locul doi, dupa Polonia (34 de miliarde de euro) si la mare distanta de urmatoarele clasate Bulgaria (11,7 miliarde de euro), Ungaria (11,5 miliarde de euro) si Cehia (10,4 miliarde de euro).
Dupa estimarile din 2005, numai capitolul Mediu va costa Romania 30 de miliarde de euro. Din acestia, aproape 9 miliarde sunt de la UE.
Se poate estima, asadar, ca mai mult de jumatate din 44,3 miliarde de euro, suma care apasa pe umerii Europei si care reprezinta costurile integrarii Romaniei si Bulgariei, sunt destinati numai tarii noastre. Aici nu mai adunam si costurile interne pentru aderare si integrare. Potrivit unor calcule prezentate recent de presa centrala, evenimentul mult asteptat de la 1 ianuarie 2007 va costa pe fiecare roman in jur de 4.000 de euro.
Parlamentul European va decide la mijlocul acestei luni asupra datei la care Romania si Bulgaria vor deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene.