Electrica Transilvania Nord - Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Oradea vine in intampinarea clientilor sai, pentru a-i determina pe acestia sa capete incredere in serviciile furnizate. Astfel, in 2005, SDFEE Oradea a pus in practica o serie de lucrari care vizau modernizarea instalatiilor de alimentare cu energie electrica a clientilor (bransamente electrice) prin montarea blocurilor de masura si protectie (BMP). Aceste BMP-uri contin cutiile in care sunt incluse contoarele de masurare a energiei electrice consumate. Montarea respectiva asigura o declansarea rapida si selectiva, permitand si o mai buna protectie a instalatiilor electrice ale clientilor impotriva supratensiunilor si a curentilor de scurtcircuit. Imbucurator este faptul ca SDFEE intentioneaza ca, prin investitiile sale, sa scoata contoarele in afara locuintelor, pentru ca acestea sa poata fi citite fara ca clientul sa mai fie deranjat.
Gheorghe Bogdan, reprezentantul SDFEE Oradea, ne-a declarat ca montarea BMP-urilor in instalatiile de alimentare cu energie electrica a consumatorilor individuali aduce urmatoarele avantaje: limitarea puterii maxime absorbite de receptoarele electrice ale consumatorului; realizarea unei protectii rapide si selective in cazul unor deranjamente; protectia impotriva defectelor rezistive la receptoarele electrice, evitandu-se astfel evolutia unui defect minor intr-unul de amploare care ar putea duce la distrugerea receptorului in cauza; protectia la supratensiuni de frecventa industriala; securizarea instalatiei electrice impotriva consumului fraudulos de energie electrica; corelarea instalatiilor electrice de distributie cu cele ale clientilor, din punct de vedere tehnic.
Lucrarile se intind in Bihorul
Lucrari de modernizare a liniilor electrice de joasa tensiune (LEA) si montare BMP-uri, in municipiul Oradea, au loc pe strada Cuza-Voda; Moscovei, George Cosbuc; Postavarului, Primariei, Ady Endre; Apateului, Plugarilor; Brandusei; Episcopia Bihor; Parangului, Dornei; Zmeurei; Vamii; Harghitei; Petre Tutea; Locomotivei; Barsei; Michelangelo; Zalaului; Salajului. Lucrari de reparatii/modernizare a liniilor electrice aeriene (LEA) realizate in alte localitati bihorene: Cordau; Satu Nou; Haieu; Toboliu; Chisirid; Dumbravita de Codru; Avram Iancu; montare BMP-uri in localitatile Beius; Finis; Avram Iancu; Stei; Dobricionesti. Costurile la care se ridica aceste lucrari sunt in valoare de circa 3.500.000 de lei noi. In anul 2006, SDFEE Oradea, prin Sectia tehnica - Serviciul de Exploatare, si-a propus, prin promovarea de documentatii tehnice de executie si prin atragerea si alocarea de fonduri pentru cheltuieli de mentenanta corectiva, sa realizeze reabilitarea bransamentelor electrice cu montare de BMP-uri, pana la incidenta sumei de 5 milioane de lei noi (reparatii LEA in Podgoria; Strada Renasterii; Alba Iulia; Gheorghe Marinescu; Nistrului; in depoul CFR; in Cauaceu; Niuved; Strada Plevnei; in Magesti; Cuzop; Curtuiseni; Pietroasa; Chiscau; Cefa; in zona centrala a municipiului Oradea.