Erorile din evidentele contabile vor fi pedepsite cu închisoare de pâna la opt ani. Reprezentantii statului spun ca, pâna acum, nu contabilii au patit-o, ci administratorii firmelor.Legiuitorii au înasprit pedepsele pentru contabilii care comit erori în acte, iar asemenea fapte pot fi pedepsite cu închisoare de pâna la opt ani. Disputele au pornit de la Legea contabilitatii (Legea nr. 82/1991) si Legea combaterii evaziunii fiscale (Legea 241/2005), care trateaza diferit aceleasi fapte. Astfel, în legea contabilitatii, omisiunile sau inexactitatile în contabilitate sunt considerate fals intelectual, iar în legea privind evaziunea fiscala, greselile contabililor erau considerate evaziune fiscala. Procurorul general al României, Codruta Kovesi, a sesizat Înalta Curte cu "recurs în interesul legii" pentru a unifica pedepsele diferite date de doua legi distincte pentru aproximativ aceleasi fapte de natura penala, potrivit presei centrale. Persoanele vizate sunt, în speta, contabilii care fac omisiuni sau inexactitati în evidente. Infractiunea este cea de evaziune fiscala complexa. Pedeapsa pentru prima abatere ar fi aceea cu închisoarea de la unu la cinci ani, iar pentru a doua infractiune, contabilul prins cu actele în neregula ar primi de la doi la opt ani de închisoare. Motivarea înca nu a fost redactata, astfel ca noile pedepse nu pot fi înca aplicate.  
Ce spun legile Cele doua acte normative enumerate anterior stipulau si pâna acum sanctiuni pentru contabilii care gresesc, dar faptele erau încadrate diferit. Legea contabilitatii, republicata, stipuleaza, la art. 43, ca doar acei contabili care opereaza erori "cu stiinta" pot fi acuzati de fals intelectual: "Efectuarea cu stiinta de înregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a înregistrarilor în contabilitate, având drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta în bilant constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii". În Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale se precizeaza la art. 9, alin. 1), litera b): "Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la doi la opt ani (...) omisiunea, în tot sau în parte, a evidentierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate".  
Nici un contabil închis în Dolj În practica, nu contabilii sunt cei care platesc cu închisoarea. "Potrivit legii, administratorii sunt raspunzatori de tot ce se întâmpla în firma", spune Mihai Antonescu, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Desi legislatia prevede de ani buni cum sunt pedepsite infractiunile despre care vorbim, în Dolj pot fi numarati pe degete contabilii care au avut de-a face cu organele de control penal din cauza inexactitatilor din evidente. "Nu au existat în Dolj contabili condamnati. Au fost cercetati doar câtiva dintre contabilii implicati în rambursarile de TVA. În rest, sunt acuzati de fals intelectual si uz de fals numai daca s-a dovedit ca au facut omisiuni în contabilitate cu rea-credinta. Greselile cu intentie se fac de catre patronii si administratorii care nu le dau contabililor toate documentele de evidenta primara. Daca nu are toate datele, un contabil nu are cum sa înregistreze exact în evidente", a adaugat Antonescu. Si comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dragos Ursulescu, sustine cauza contabililor: "Au fost foarte putini contabili condamnati de organele abilitate. Nu noi decidem daca s-a facut cu rea-credinta, ci procurorii stabilesc acest lucru".  
Fapta se trece în cazierul fiscal 
Este bine de stiut ca un contabil care încalca legea cu buna-stiinta va fi urmarit de fapta sa toata viata. Pe lânga dosarul penal cu care se poate alege un astfel de "om de cifre", care are omisiuni sau inexactitati în contabilitate, fapta dovedita de evaziune fiscala complexa (sau de fals intelectual, cum era pâna acum) "va fi trecuta în cazierul fiscal al persoanei respective", a mentionat directorul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Acest lucru înseamna ca persoana în cauza nu va mai putea sa-si deschida sau sa-si administreze o afacere din cauza "petei negre" din cazierul fiscal. Contabilii sustin ca au cunostinta despre pedepsele aspre care îi asteapta si nu îsi permit sa comita erori "cu stiinta". "Nu cred ca îsi pune pielea la saramura vreun contabil pentru un patron care vrea sa fure. A trecut vremea când se faceau evidente contabile proaste", a spus un contabil din Craiova. "Nu cred ca va fi condamnat pe nedrept un contabil. Nu se mai lucreaza orbeste în contabilitate. Noi cunoastem legislatia si le spunem patronilor si administratorilor cum sa lucreze ca sa fie totul corect. Din 1992, de când lucrez ca si contabil, nu am auzit sa faca puscarie pe nedrept vreun contabil. Totul este sa fii corect si nu patesti nimic", a mentionat Laura Fugaru, contabila în Craiova.