Piata produselor lactate din Romania a inregistrat in intervalul 1998-2004 cel mai rapid ritm de crestere dintre statele in curs de dezvoltare, releva un studiu realizat de Euromonitor International.
Potrivit raportului „Pietele mondiale de produse lactate“, Romania se situeaza pe primul loc, cu o crestere medie anuala in perioada mentionata de 25,8%, fiind urmata de Venezuela -cu 21,6% si de Viet-nam - cu 16%.
Studiul ia in calcul 53 de tari si are la baza analiza vanzarilor de produse lactate la nivel global, regional si national.
Piata romaneasca a produselor lactate este estimata de firma de consultanta la aproape un miliard de dolari la nivelul anului trecut, in vreme ce vanzarile din Venezuela s-au situat la aproximativ 2,2 miliarde de dolari, iar cele din Vietnam la circa 300 de milioane de dolari. La nivel global, tarile in curs de dezvoltare au inregistrat cea mai rapida crestere a pietelor de produse lactate. Conform studiului, unul dintre principalele motive ale acestor majorari il reprezinta urbanizarea tarilor in curs de dezvoltare, fenomen care a dus la erodarea obiceiurilor traditionale de consum si a incurajat dezvoltarea sectorului de retail.
Totodata, expansiunea geografica a principalilor producatori si companii de retail din lume a avut un rol important in dezvoltarea economiilor in curs de dezvoltare. (D.E.)