Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal se organizeaza de Camera Consultantilor Fiscali, in baza unui regulament aprobat de Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, stabileste o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern. Actul normativ modifica si completeaza Ordonanta 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala.
Pentru exercitarea calitatii de consultant fiscal, candidatii trebuie sa aiba o experienta de minimum cinci ani dupa obtinerea licentei, in una din urmatoarele activitati: elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale, servicii de administrare a legislatiei fiscale, elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile sau activitate financiar-contabila.
Persoana care a promovat examenul de consultant fiscal este obligata sa se inregistreze in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala, in termen de 60 de zile de la comunicarea rezultatului examenului. De asemenea, pentru exercitarea activitatii de consultanta fiscala este obligatorie asigurarea pentru raspunderea profesionala.
Consultantii fiscali pot sa-si desfasoare activitatea ca persoane fizice independente sau se pot asocia in societati comerciale care au in obiectul de activitate consultanta fiscala. Societatea comerciala trebuie sa aiba cel putin un asociat sau actionar si administrator care sa aiba calitatea de consultant fiscal. Pentru exercitarea activitatii de consultanta fiscala, societatile comerciale trebuie sa fie autorizate de Camera Consultantilor Fiscali. In vederea obtinerii autorizatiei de functionare, societatile comerciale platesc o taxa in contul Camerei Consultantilor Fiscali. Cuantumul taxei se stabileste prin hotarire a Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Camera Consultantilor Fiscali este organizatie profesionala de utilitate publica, persoana juridica fara scop lucrativ. Camera isi acopera cheltuielile din venituri proprii care se constituie din taxa de autorizare a societatilor comerciale de consultanta fiscala, taxa de inscriere in evidenta Camerei, cotizatiile membrilor, incasari din vanzarea publicatiilor, donatii si sponsorizari, taxa de inscriere la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, precum si din alte venituri din activitatea Camerei.
Disponibilitatile din venituri proprii ale Ministerului Economiei si Finantelor provenite din taxa de participare la examenele pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal ramase neutilizate in contul deschis la trezoreria statului se vireaza in contul Camerei Consultantilor Fiscali in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ. Camera Consultantilor Fiscali va prelua de la Ministerul Economiei si Finantelor toate drepturile si obligatiile acestuia cu privire la activitatea de organizare si exercitare a activitatii de consultant fiscal.