Manualul pentru interventii in caz de urgenta realizat la sugestia Institutiei Prefectului, in colaborare cu Inspectoratul Regional pentru Situatii de Urgenta Dobrogea si Inspectoratul Judetean de Constructii incepe sa prinda contur. In prezent inspectorii in constructii lucreaza la capitolul privind masurile ce trebuie luate in cazul unui seism. De siguranta cladirilor, raspunzatori sunt proprietarii, care au obligatia de a le intretine corespunzator.
"Potrivit statisticilor, la fiecare 45 de ani in muntii Vrancei se produce un cutremur major, care afecteaza practic tot teritoriul tarii. De aceea este necesara pregatirea populatiei. Efectele dezastruoase ale unui astfel de seism pot fi imitate daca toti proprietarii de imobile isi iau masuri de prevedere din timp, inca de la constructia imobilului, dar si in timpul exploatarii lui, astfel incat sa fie respectate regulile de siguranta si de rezistenta mecanica", a declarat purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, Radu Damian. Legislatia in vigoare prevede modul de organizare al administratiilor locale in cazul producerii unui seism, pentru a fi intreprinse masurile de urgenta in cel mai scurt timp posibil. "La nivel de localitate se constituie un comitet din specialisti, care asigura masurile de inspectie si stabileste starea tehnica a constructiilor afectate de cutremur. Acest comitet se organizeaza in general la sediul primariei", a afirmat Radu Damian. Proprietarii care observa ca au aparut fisuri accentuate la constructii, sau aceasta s-a deplasat, trebuie sa instiinteze imediat membrii comisiei, care stabilesc gradul de pericol privind accesul in cladirea respectiva. In functie de pericolul pe care il reprezinta cladirea pentru locatari, se monteaza pancarte de avertizare, sau se dispun masuri urgente de sprijinire a elementelor de constructie afectate de cutremur. "Cele mai periculoase si expuse zone ale constructiei sunt casa scarilor, copertinele de la intrare, elementele agatate de balcoane, balcoanele. Toate aceste zone trebuie evitate in timpul producerii unui seism. Importanta este si pregatirea psihologica a populatiei, privind modul de comportare si actiune in caz de cutremur major", sustine Damian.

Locatarii blocurilor trebuie sa ceara sfatul specialistilor

In acest sens, in programele cuprinse de manualul pentru interventii in caz de urgenta, sunt prevazute si instruiri si aplicatii, in special pentru zonele aglomerate, cum ar fi scolile, institutiile publice, sau cartierele dens populate. In Constanta, majoritatea cladirilor care adapostesc locuinte comune, mai exact blocurile, corespund nivelului de siguranta cerut in conditiile producerii unui seism. Cetatenii sunt sfatuiti insa sa asigure stabilitatea mobilierului din apartament, pentru ca acesta se poate desprinde si crea accidente. Din pacate, in judet mai exista inca blocuri sensibile la actiunile seismice. "Este vorba despre blocurile construite inainte de 1965, si chiar si de cele ridicate inainte de 1977, care au suferit avarii in timpul cutremurului din acel an si nu au fost consolidate. Cladirile cu pricina pot suferi degradari importante la pereti, balcoane sau casa scarii. Este obligatia proprietarilor din blocurile respective, care cunosc situatia imobilelor, sa apeleze la serviciile unor specialisti atestati pentru a verifica rezistenta constructiilor si pentru a lua masurile care se impun", a adaugat purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii Constanta.