Ancheta a fost demarata in urma unor semnale din piata. Vizate sunt primele etape ale comercializarii. Pe raft, laptele este de cinci ori mai scump decat la producator.

Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie utila de cunoastere a pietei laptelui, cu scopul de a analiza structura acesteia, precum si factorii care influenteaza relatia producator-procesator de lapte (de vaca, de oaie, respectiv de capra), se arata intr-un comunicat al institutiei, precizand ca aceasta a fost sesizata asupra existentei unor tensiuni dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca.
"Ancheta sectoriala se axeaza pe primele etape de comercializare si va urmari, de asemenea, si identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfunctionalitati de natura anticoncurentiala", mai noteaza consiliul.
In cadrul investigatiei utile pentru cunoasterea pietei laptelui, cu accent pe relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, institutia poate solicita informatii, documente sau declaratii tuturor actorilor implicati (agenti economici producatori, procesatori, centre de colectare, asociatii patronale si profesionale, institutii ale statului cu competente in acest domeniu).
Potrivit documentului, investigatiile utile pentru cunoasterea pietei reprezinta, pe langa radiografii complexe ale sectoarelor analizate, instrumente esentiale in activitatea oricarei autoritati de concurenta, scopul acestor studii sectoriale fiind obtinerea de informatii privind modul de functionare a unei anumite piete, precum si identificarea masurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenta din domeniul analizat.
Folosindu-si calitatea de autoritate administrativa autonoma, Consiliul Concurentei "invita toti actorii implicati pe aceasta piata la o comunicare activa, deschisa in ceea ce priveste problemele de natura concurentiala cu care acestia se confrunta", cerand persoanelor interesate sa ii trimita observatii si puncte de vedere. "Precizam faptul ca aceste informatii vor fi tratate drept confidentiale; de asemenea, acestea vor fi analizate si, in masura in care se dovedesc utile studiului de piata, vor fi preluate in raportul ce va fi intocmit ulterior", mai noteaza Consiliul Concurentei.
Surse din piata au declarat ca Romania comercializeaza cel mai scump lapte din statele membre ale Uniunii Europene, desi pretul initial este foarte mic. Producatorii si micii procesatori sustin ca peste 50% din pretul platit de consumatori merge in conturile supermarketurilor care taxeaza suplimentar produsul. La un pret de producator de 0,8 - 0,10 lei pe litru, laptele ajunge in marile magazine sa se vanda cu aproximativ patru lei, suma fiind depasita in anumite cazuri.
Patronatele si sindicatele au discutat si elaborat, inca de anul trecut, un Cod de bune practici prin care supermarketurile si hipermarketurile se obligau sa perceapa mai putine taxe si sa impuna mai putine restrictii pentru comercializarea alimentelor.
Codul de Bune Practici a fost blocat insa la Finante pentru "analiza". La inceputul acestei luni, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, ameninta ca, in cazul in care Finantele nu termina de analizat Codul de Bune Practici, va promova proiectul similar al social-democratilor.
Producatorii si retailerii au semnat in luna iulie a anului trecut Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare, iar documentul a intrat in vigoare dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat ca nu incalca legislatia specifica. Documentul a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry, real,- Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan si Kaufland, din partea retailerilor, si de Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Patronala din Industria Laptelui, Patronatul National al Viei si Vinului, Rompan, Patronatul Roman al Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari, din partea patronatelor din industria alimentara.
Desi Codul a intrat in vigoare anul trecut, producatorii au reclamat in mai multe randuri ca documentul nu a schimbat taxele si practicile marilor retele de magazine si este nevoie de o lege in domeniu.
Parlamentarii UE au cerut deja Comisiei Europene sa investigheze impactul pe care il are concentrarea sectorului supermarketurilor din UE si sa evalueze orice "abuz de pozitie dominanta".