Una dintre cele mai importante actiuni desfasurate de catre Inspectoratul de Concurenta Constanta in anul 2006 a fost "Caravana Concurentei", ocazie cu care inspectorii din cadrul inspectoratului au facut vizite in toate localitatile judetului Constanta, informand autoritatile locale si mediul de afaceri local despre legile concurentei, dar si despre importanta intocmirii raportului trimestrial referitor la ajutoarele de stat primite de catre primarii.
"Ca urmare a informarii directe a primarilor, suntem in masura sa inaintam un centralizator privind ajutoarele de stat acordate autoritatilor publice locale, fiind primul judet din tara care a reusit sa intocmeasca o asemenea lucrare. Dorim sa permanentizam acest mod de colectare a datelor la nivel de judet, si vom explica Consiliului Concurentei ca o asemenea modalitate ne garanteaza o raportare corecta, completa si la timp din partea autoritatilor locale", a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica. In afara de aceasta actiune, au mai fost organizate in anul 2006 patru seminarii si 88 de mese rotunde si intruniri, avand ca principala tema de discutie promovarea concurentei. La aceste actiuni au fost invitati sa participe reprezentanti ai mediului de afaceri constantean, precum si reprezentanti din mediul juridic si universitar. "In rest am verificat sesizarile pe care le-am primit in legatura cu anumite carteluri ale bancilor, sau diverse concentrari economice care nu au fost anuntate, si am trimis datele culese la Consiliul Concurentei, pentru ca acestia sa ia deciziile corespunzatoare", a mai afirmat Ioan Badica. Alte doua mari realizari ale Inspectoratului de Concurenta Constanta sunt si cele doua lucrari, in premiera pe tara, intocmite pe baza datelor de bilant ale agentilor economici pe anii 2004 si 2005, si inceputul anului 2006. Aceste lucrari nu numai ca au identificat agentii economici constanteni, dar in cea de-a doua lucrare, care analizeaza datele din anul 2005 si inceputul anului 2006, a fost realizata si o evaluare a acestora, urmarindu-se gradul de dezvoltare a anumitor domenii, precum si a agentilor economici.

Oglinda banului public

Pentru ca aceste actiuni sa reflecte insa realitatea pietei constantene, este nevoie ca ele sa fie intocmite in fiecare judet din tara, iar datele obtinute sa fie centralizate de catre Consiliul Concurentei. "Atunci cand am prezentat aceste lucrari Consiliului Concurentei am facut in paralel si o solicitare de a face front comun in incercarea de a identifica mediul de afaceri din tara", a afirmat inspectorul sef Badica. In ceea ce priveste planurile pentru anul 2007, acesta a declarat ca vor face ceea ce vor trebui sa faca, si nu neaparat ceea ce ar dori sa faca. "In primul rand va trebui sa realizam ceea ce restul statelor membre ale Uniunii Europene au deja, sa ne adaptam intru totul la modalitatile de lucru si de investigare a diverselor cazuri de fapte anticoncurentiale, concentrari economice sau de abuzuri de pozitie dominanta", a mai afirmat Badica. Acest lucru inseamna ca si legislatia din domeniul concurentei va trebui adaptata la legislatia europeana. Noul an va aduce noutati si in ceea ce priveste relatia financiara dintre autoritatile publice si intreprinderile publice. In acest sens a si fost tiparit un ghid de transparenta financiara, intitulat "Oglinda banului public". "Noi verificam si aceste lucruri, acordand si asistenta de specialitate. Speram ca in cel mai scurt timp posibil sa putem primi exemplarele din acest ghid, pentru a-l repartiza mai departe autoritatilor publice locale. Cu ajutorul acestor masuri se va putea tine o evidenta mai clara a fondurilor pe care aceste intreprinderi publice le-au primit de la autoritati", a mai declarat Ioan Badica.