O directiva a Uniunii Europene reglementeaza in categoria produselor cosmetice cremele de protectie solara, potrivit Euractiv. Pe motiv ca este necesara o mai buna informare a consumatorului european cu privire la aceste produse, Comisia Europeana le recomanda cetatenilor sa aleaga in cunostinta de cauza cremele potrivite. Oficialii UE atentioneaza asupra pericolelor reprezentate de razele ultraviolete de tip A si B. Desi cele de tip B determina inrosirea si arderea pielii si constituie principalul factor de risc pentru cancer, cetatenii trebuie sa stie ca nici cele de tip A nu trebuie neglijate. ßi asta pentru ca ele pot genera imbatranirea prematura a tesutului cutanat, mai spun "specialisti" europeni. Prin urmare, Comisia recomanda asigurarea protectiei impotriva ambelor tipuri de ultraviolete.
Comisia este de asemenea interesata ca cetatenii sa fie mai bine informati cu privire la caracteristicile reale ale produsului. Astfel, indicarea factorilor de protectie (in cifre) nu este intotdeauna relevanta sau pertinenta din punctul de vedere al protectiei reale pe care o confera crema solara, sunt de parere oficialii europeni.
Iar ca cetatenii sa nu fie inselati, Comisia sugereaza utilizarea pentru etichete a unor mentiuni de tipul: "protectie medie", "grad ridicat de protectie", "grad foarte ridicat de protectie". ßi asta pentru ca mentiunile ar trebui sa fie mai vizibile decat indicarea factorilor de protectie. Comisia se declara vehement impotriva unor mentiuni de genul "protectie 100% impotriva ultravioletelor", "protectie totala", "o protectie pe toata durata zilei" (mentiune care ar lasa sa se inteleaga ca produsul respectiv nu trebuie folosit de mai multe ori in timpul unei zile de plaja).
In schimb, Comisia sugereaza ca pe eticheta cremelor de protectie solara sa figureze avertismente cu privire la imposibilitatea acestora de a asigura o protectie 100% si sa se recomande prudenta in ceea ce priveste expunerea la soare. Avertismentele ar fi ceva de genul: "expunerea indelungata poate dauna sanatatii", sau "nu va expuneti prea mult la soare, chiar daca utilizati creme de protectie". (M.H.)