Comisia Europeana a lansat o noua initiativa care vine in sprijinul companiilor private, si in mod special in sprijinul IMM, pentru a intelege mai bine beneficiile combaterii stereotipurilor de gen pe piata muncii, pentru imbunatatirea competitivitatii.
Stereotipurile de gen au un impact semnificativ asupra pietei muncii si a mediului de afaceri. Desi firmele nu-si pot permite sa iroseasca talente, stereotipurile legate de ce este cel mai potrivit pentru femei si barbati sunt privite deseori ca niste bariere. De exemplu, nu foarte multi stiu ca 59% dintre tinerii absolventi si 80% dintre studentii la Administrarea Afacerilor la nivel European sunt femei; femeile sunt factorii de decizie in ceea ce priveste achizitiile in peste 70% dintre cazuri; actiunile care sprijina egalitatea de sanse au un impact pozitiv asupra motivatiei, creativitatii si productivitatii angajatilor; firmele care promoveaza femeile pe pozitii de conducere sunt cu 18-69% mai profitabile decat media realizata pe 500 de firme de top din acelasi sector. In ciuda faptului ca, in Romania, 96% dintre femei au studii medii si superioare, rata de angajare este de doar 52,8%. La noi, femeile reprezinta aproape 80% dintre persoanele care lucreaza in domeniul sanatate si social si 60% din rata de angajare in comert. De asemenea, 52,8% din forta de munca din administratia publica este reprezentata de femei si 71,6% in invatamant, in special profesori.
Pentru a veni in sprijinul ideii de egalitate de sanse, initiativa va include o serie de workshopuri care vor avea loc in 15 tari europene (Bulgaria, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria). Aceste workshopuri vor avea ca grupuri-tinta personalul camerelor de comert si industrie, asociatii profesionale, institutii de training, oameni de afaceri, femei de afaceri, managerii IMM-urilor, managerii de resurse umane, si, bineinteles, toti cei care doresc sa-si imbunatateasca competitivitatea. Workshopul national pentru Romania va avea loc in perioada 7-9 octombrie, in Bucuresti, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Participarea in cadrul workshopului este gratuita. Avand in vedere ca locurile sunt limitate, participantii vor fi selectati pe baza profilului companiei si al potentialilor participanti.