Guvernul a adoptat la sedinta de saptamana aceasta proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal. Actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere si aprobare, astfel incat noile reglementari sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007.
Alaturi de reglementarile deja cunoscute privind mentinerea si extinderea cotei unice de 16% si a TVA-ului de 19%, noul Cod prevede o serie de majorari ale accizelor si taxelor care vor influenta direct cheltuielile cetatenilor.
Printre acestea se afla noile accize pentru carburanti. Ele au fost motivate de Guvern din necesitatea armonizarii legislatiei fiscale cu cea prevazuta de directivele europene. Astfel, acciza la benzina cu plumb va creste cu aproape 7%, de la 395,01 euro/1.000 de litri la 421,19 euro/1.000 de litri. Acciza pentru gazul natural utilizat drept carburant va creste de la 2,00 euro/gigajoule la 2,60 euro/gigajoule, adica cu aproape 30%. Nici incalzitul nu ne va costa mai putin. Acciza pentru pacura se va majora de la 9,50 euro/1000 kg la 13,00 euro/1000 kg, ceea ce reprezinta o crestere de aproape 37%. Acciza la electricitatea utilizata in scop necomercial se va mari de la 0,39 euro/Mwh la 0,52 euro/Mwh, adica cu aproape 34%, iar gazul natural utilizat drept combustibil pentru scop de incalzire se va acciza cu 0,17 euro/gigajoule.

Calcule si cheltuieli

O simpla medie aritmetica ne arata ca accizele la combustibili, utilizati atat pentru masini, cat si pentru incalzit si iluminat, vor creste de la 1 ianuarie 2007 cu 27%. Asta ar cam insemna o pierdere din buzunarele noastre de circa 20%. Desigur ca acest mod de calcul este cel mai fericit. Cresterea medie totala a accizelor ar trebui calculata in functie de ponderea utilitatilor in consumul populatiei. De aceea, cel mai mult ne va afecta cresterea accizelor la electricitate si la gazul pentru incalzire. Daca adaugam la aceste noi valori ale accizelor si noile taxe si impozite pentru locuinte si masini, se poate concepe o imagine a cresterii cheltuielilor pentru o familie odata cu introducerea noului Cod Fiscal.
Cu alte cuvinte, daca din intamplare ne prinde 1 ianuarie 2007 cu vreo casa la tara sau cu vreo locuinta de peste 150 de metri, dar pana in 250 de metri patrati, la impozitul aferent acestora vom plati in plus 10%. ßi inca 10% pentru fiecare suta de metri in plus. Iar daca masina familiei are cumva un motor de peste 1.500 de centimetri cubi, adica este altceva decat vechea Dacie, atunci impozitul datorat pe aceasta se dubleaza aproape, adica creste cu pana la 100%. Facand si la acest capitol o medie simpla aritmetica, se poate observa ca romanii din situatiile de mai sus vor scoate din buzunare cu aproape 55% mai mult decat pana acum pentru taxe si impozite. Deci, daca pentru energie, combustibili pentru incalzit si pentru transport, vom cheltui cu aproape 20% mai mult, iar pentru o casa mai pricopsita si o masina mai buna vom scoate din buzunar cu aproape 55% mai multi bani, putem spune ca noul Cod Fiscal ii va costa pe romani cu aproape 38% mai multi bani decat in alti ani.

ßi cheful la carciuma va fi mai scump

Tot la capitolul impozite si taxe locale se ascunde si asa-numita "taxa pe scaun", care se va aplica agentilor economici care desfasoara activitatea de alimentatie publica, adica tuturor patronilor de restaurante, cofetarii, baruri, fast-fooduri. Ei vor fi obligati sa plateasca anual o taxa de pana la 3.000 RON, cuantumul acesteia fiind stabilita de consiliul local pe teritoriul caruia isi desfasoara activitatea respectiva unitate de alimentatie publica.
Deci, si la carciuma vom plati mai mult din 2007, asta si din cauza taxei pe viciu, care a scumpit bautura si tigarile, si din cauza taxei pe scaun care se va regasi in costul consumatiei fiecarui client. Ca patronii nu pierd, nu?