Mult asteptata si anuntata intrare in vigoare a noului Cod Fiscal se mai amina o data. Legea ar putea fi aplicata abia din 2007. in urma intilniriia, de la Sinaia a parlamentarilor liberali, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Finante Banci din Senat, a declarat ca in cursul acestui an se vor face totusi unele modificari. Este vorba despre cele privind programul de crestere a accizelor si de modificarile care privesc reforma in sistemul de sanatate. "in principiu am decis, de comun acord cu Ministerul Finantelor, ca modificarile care au fost pe site-ul Ministerului Finantelor in perioada august decembrie sa nu faca obiectul unui proiect de lege, ci sa fie dezbatute si sa intre in vigoare in cursul acestui an pentru a respecta in acest fel spiritul codului fiscal care spune sa nu se faca modificari in timpul anului fiscal ", a declarat Vosganian. Senatorul PNL, Varujan Vosganian a precizat ca decizia a fost aprobata atit de parlamentari, cit si de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit noului proiect de Cod Fiscal, impozitul unic de 16% pe cistig se extinde asupra dobinzilor la depozite bancare si dividendelor, pentru care statul percepea pina acum zece procente. La fel vor fi taxati cei care vor sa cistige rapid de pe urma speculatiilor pe bursa sau de pe piata imobiliara. Astfel, pentru actiuni detinute mai putin de un an si proprietati vindute in mai putin de trei ani de la cumparare, impozitul pe profitul obtinut din tranzactie este tot 16%, fata de 1%.
Toate aceste schimbari vor fi valabile incepind cu data de 1 ianuarie 2007, si nu cu octombrie 2006 asa cum a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la jumatatea acestei luni.