Bancherii sunt asaltati in aceasta perioada de clienti care vor sa isi refinanteze creditele, din cauza diminuarii veniturilor.
Cele mai mari sanse de renegociere a contractelor de credit le au clientii bun platnici, care pot obtine o reducere a ratelor de pana la 50% pe o perioada de sase luni. Practic, acest lucru inseamna prelungirea perioadei de rambursare a creditelor. Teoretic, actele ce stau la baza negocierii sunt doar adeverintele de salariu din care sa reiasa micsorarea veniturilor, istoricul si extrasele de cont fiind la dispozitia bancilor. "Sunt constient ca nu fac decat sa imi prelungesc ratele, dar nu am alta solutie. In urma cu doi ani aveam venituri cu 20% mai mari si am putut lua credit, acum insa inregistrez intarzieri la plata", a declarat Sorin Cojocaru, client al unei banci.
Angajatii bancilor spun ca se asteapta si in continuare la solicitari de acest gen si precizeaza ca sunt dispusi sa negocieze contractele. In aceasta perioada cei vizati sunt bugetarii, care din aceasta luna vor avea lefurile mai mici cu 25%. "Noi asteptam salariatii sa vina sa gasim impreuna solutii. Si pentru noi este greu daca un client nu isi plateste ratele la timp", a declarat reprezentantul unei banci din Botosani.
Ultimele date ale BNR indica o majorare a restantelor din judet cu 61,05% la creditele in lei si 13,46% la creditele in valuta.
Astfel in luna iunie restantele la creditele in lei au ajuns la 128,2 milioane lei, iar la cele in valuta la 41,3 milioane lei.