Clientii bancilor, persoane fizice sau juridice, au obligatia sa-si actualizeze datele personale unde au deschise conturile. Cei care nu au completat formularele de actualizare pana la data anuntata de fiecare banca, vor avea conturile blocate.
Banca Comerciala Romana, Banca Tiriac, Banca Transilvania au anuntat ca termenul limita pentru actualizarea datelor personale este 31 martie, potrivit Regulamentul BNR numarul 9/2008 privind cunoasterea clientelei. Regulamentul Bancii Nationale nu prevede blocarea conturilor clientilor in situatia in care acestia nu-si actualizeaza datele personale.
Dupa termenul limita de 31 martie 2010, in cazul clientilor activi care nu au realizat actualizarea datelor personale, BCR va realiza aceasta operatiune inainte de efectuarea oricarei alte operatiuni bancare.
Pentru a evita suspendarea temporara a conturilor la Banca Raiffeisen, datele de identificare ale clientilor trebuie actualizate pana pe 9 aprilie 2010.
Bancpost isi anunta clientii ca data de 3 aprilie 2010 este termenul limita pana la care isi mai pot actualiza datele bancare.
"Incepand cu aceasta data, accesul clientilor la conturile proprii va fi restrictionat pana cand clientii vor da curs solicitarii de furnizare a datelor personale", potrivit unui comunicat.
Pentru a evita blocarea contului, este bine sa mergeti la banci inainte de data stabilita de fiecare institutie. Completarea formularelor dureaza 10 - 15 minute si presupune sa aveti la dumneavoastra buletinul de identitate sau datele de identificare ale firmei.
Ce date contine formularul:
1. Numele si prenumele si, dupa caz, pseudonimul;
2. Data si locul nasterii;
3. Codul numeric personal sau, daca este cazul, un alt element unic de identificare similar; domiciliul si, daca este cazul, resedinta;
4. Numarul de telefon, fax, adresa
de posta electronica, dupa caz;
5. Cetatenia;
6. Ocupatia si, dupa caz, numele angajatorului ori natura activitatii proprii;
7. Functia publica importanta detinuta, in cazul clientilor care sunt rezidenti in strainatate, daca este cazul;
8. Numele beneficiarului real, daca este cazul.