HotNews informeaza: Contracte pentru noi autostrazi
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a semnat vineri primele cinci contracte din noua pentru loturile de autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean. Potrivit ministrului Anca Boagiu, lucrarile vor fi incheiate in 2013.
Toate contractele prevad o durata de proiectare si executie de 22 de luni din momentul atribuirii (patru pentru proiectare si 18 pentru executie), la care se adauga patru ani de garantie. Finantarea tuturor tronsoanelor este asigurata de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune (85%) si de Guvernul Romaniei (15%).
Initial, opt ofertanti din 64 au contestat rezultatele licitatiilor organizate de Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale pentru aceste tronsoane de autostrada. Doar castigatorii a trei loturi din noua nu au fost contestati. Insa doi ofertanti au renuntat de contestatii. Astfel, au mai ramas de rezolvat contestatiile pe lotul 2 din tronsonul Timisoara-Lugoj si loturile 1, 2 si 4 de pe Orastie-Sibiu.
Pentru celelalte patru tronsoane ar putea fi incheiate contractele in urmatoarele doua saptamani, dupa ce va fi anuntat rezultatul contestatiilor, a precizat Boagiu.

Cine sunt constructorii

• Grupul Romstrade, lider in consortiul format cu Monteadriano Engenharia e Construcao si Donep Construct, a castigat lotul 1 din tronsonul Nadlac-Arad. Grupul este controlat de omul de afaceri Nelu Iordache- are incheiate numeroase contracte cu statul, mai ales pentru intretinerea si reabilitarea drumurilor nationale si autostrazilor, dar si pentru largiri de drumuri.
• Alpine Bau GmbH a castigat lotul 2 din tronsonul Nadlac-Arad. Companie din Austria. In Romania a efectuat lucari de largiri si de consolidari de drumuri nationale. In prezent se mai ocupa de extinderea la patru benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti pe sectorul cuprins intre DN1A si DN 1 si continuarea centurii rutiere existente a municipiului Bucuresti cu pasaj superior peste CF la Otopeni. Pe plan international, compania este implicata intr-un proiect de cooperare internationala pentru constructia tunelului Gothard din Elvetia.
• Spedition UMB si Tehnostrade, in asociere cu firma Carena SpA Impresa di Costruzioni, au castigat lotul 1 din tronsonul Timisoara-Lugoj. Spedition UMB si Tehnostrade sunt detinute de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". Spedition UMB mai participa la lucrarile la tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti de pe autostrada Bucuresti-Ploiesti, care sunt in mare intarziere, avand, initial, ca termen de finalizare 2010. Termenul a fost prelungit pana la 15 decembrie 2011. Tronsonul a fost realizat doar in proportie de 50%. Portiunea de autostrada are o lungime de 42,5 km, licitatia de constructie fiind castigata, in 2006, de un consortiu format din firmele UMB Spedition, Pa &Co International, Euroconstruct Trading ‘98 si Com-Axa.
• Tirrena Scavi SpA, lider in consortiul format cu Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA si Cossi Costruzioni SpA, a castigat al doilea lot din Timisoara-Lugoj. Tirrena Scavi SpA, lider in consortiul format cu Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA si Cossi Costruzioni SpA, a castigat si singurul lot scos la licitatie din Lugoj-Deva. Tirrena Scavi este o companie de constructii, reabilitare drumuri si poduri din Italia. S-a ocupat de lucrarile de modernizare a strazilor din Cluj-Napoca. Presa locala arata ca primaria clujeana a penalizat compania Tirrena Scavi pentru carente la contractele de drumuri aflate in garantie.
• Impregilo SpA a castigat al treilea lot din Orastie - Sibiu. Una dintre cele mai mari companii de constructii din Italia. Pe plan international se ocupa de constructia celui mare pod din lume, cel care va traversa stramtoarea Messina.
Constructorii si valoarea contractelor
• Proiectare si executie Autostrada Timisoara - Lugoj, lotul 1 km 44+500 - km 54+000" - valoare estimata 266.555.952 lei, constructor Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Carena SpA Impresa di Costruzioni, valoare oferta castigatoare 210,369,462.74 lei
• Proiectare si executie autostrada Nadlac - Arad si Drum de Legatura, lotul 1, km 0+000 - 22+218" valoare estimata 486.946.433 lei, constructor Asocierea Romstrade - Monteadriano Engenharia e Construcao - Donep Construct, valoare oferta castigatoare 382.959.483,93 lei
• Proiectare si executie autostrada Nadlac - Arad si Drum de Legatura, lotul 2, km 22+218 - 38+882" valoare estimata 506.661.681 lei, constructor Alpine Bau GmbH, valoare oferta castigatoare 411.489.216,09 lei
• Proiectare si executie autostrada Lugoj - Deva, lotul 1, km 0 + 000 - km 27 + 400" valoare estimata 1.118.840.865 lei, constructor Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA - Cossi Construzioni SpA, valoare oferta castigatoare 681.040.913,98 lei
• Proiectare si executie autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3, km 43+855 - km 65+965" valoare estimata 762.202.841 lei, constructor Impregilo SpA, valoare oferta castigatoare 604.791.600 lei.