Directorul general Vasile Salapa si adjunctul acestuia, Tudor Ciurezu, au fost schimbati din functii de actionari. Desi au fost laudati pentru rezultatele bune obtinute in 2005, cei doi au fost acuzati ca nu fac fata unor presiuni in legatura cu pachetul de actiuni detinut de societate la BCR.
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Societatii de Investitii Financiare (SIF) 5 Oltenia a hotarat sambata, in cadrul sedintei ordinare din aceasta luna, schimbarea din functii a directorului general al societatii, Vasile Salapa, precum si a adjunctului acestuia, Tudor Ciurezu. Cei doi vor ramane insa in functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului de Administratie. In spatele schimbarii directorilor se afla Catalin Chelu, unul dintre marii actionari ai societatii, despre care se spune ca ar detine concertat circa 13% din capitalul social al SIF Oltenia. Prezent la AGA de sambata, Catalin Chelu i-a acuzat pe cei doi ca nu ar face fata unor anumite presiuni de a vinde pachetul de 6,12% detinut de societate la BCR, catre actionarul majoritar, Erste Bank.
"Asta inseamna sa lucrezi impotriva interesului SIF si al investitorilor. Ei spun ca 'nu putem sa ne opunem, pentru ca suntem simpli angajati'. Pai, daca nu puteti, lasati-i pe altii. A venit momentul ca implicarea actionarilor sa fie mai importanta, dar s-o facem intr-un mod lin", a spus Chelu. Acesta a mai spus si ca directorul general si adjunctul sau ar fi fost "tracasati" pe parcursul ultimului an si pusi sa dea cu subsemnatul pentru anumite decizii pe care le-au luat.
"Ma simt nevoit sa fac cateva dezvaluiri. S-a spus aici ca am fost chemati sa dam cu subsemnatul. Trebuie sa explicam despre ce este vorba, ca nu cumva cineva sa creada ca aveti in fata niste infractori", a replicat directorul adjunct, Tudor Ciurezu. Acesta a explicat ca, in anul 2004, SIF Oltenia a cumparat actiuni la COMPA Bucuresti si Sibiu, la pretul de 4.000 de lei vechi pe actiune. Ulterior, acestea au fost vandute la pretul de 15.000 de lei vechi pe actiune. Adica s-au investit 12 miliarde de lei vechi si s-au incasat circa 60 de miliarde de lei vechi, de sase ori mai mult. Alta investitie reclamata (prin "anonime" - dupa cum s-a exprimat Ciurezu) a fost achizitionarea a 10% din capitalul social al BIOFARM SA - pentru care s-au platit 120 de miliarde de lei vechi. Actiunile au fost cumparate la pretul de 4.000 de lei vechi si ar valora, in prezent, 6.400 de lei vechi. "Am fost acuzati de gestiune frauduloasa in primul caz, iar in al doilea caz ca am fi favorizat iesirea din tara a valutei, pentru ca am cumparat pachetul de actiuni de la un cetatean strain. Noi nu aveam de unde sa stim asta, pentru ca am cumparat de pe piata, prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare", a continuat Tudor Ciurezu.
BCR - miza uriasa
Revenind la subiectul BCR, trebuie spus ca investitorii pe piata de capital se mai tem de o eventuala majorare de capital din partea Erste Bank, care ar reduce considerabil procentul detinut de SIF-uri. La un capital social de circa 200 de milioane de euro, o eventuala majorare cu un miliard de euro din partea austriecilor (cu anumite "complicitati" - dupa cum s-a exprimat Catalin Chelu) ar reduce cota detinuta de cele cinci SIF-uri de la 6,1% la putin peste un procent. Impreuna, cele cinci societati de investitii financiare detin 30,12% din capitalul social al bancii, in procente egale, cu exceptia SIF Oltenia, care are in plus 0,12% fata de celelalte. Asa-numitele presiuni sunt, deocamdata, informatii tranzactionate pe bursa zvonurilor, pentru ca pana acum nu s-a afirmat nimic oficial in legatura cu intentia Erste Bank de a cumpara aceste actiuni, modificand clauzele contractuale prevazute in intelegerea incheiata cu AVAS. Miza detinerilor la BCR este uriasa, in conditiile in care banca este extrem de profitabila. In concluzie, SIF Oltenia se gandeste sa ia in calcul participarea la o eventuala majorare de capital a BCR.
Staicu face jocurile si in absenta
Dupa cea mai animata sedinta AGA din ultimii ani, actionarii au trecut la vot pentru schimbarile propuse de Chelu. Actionarii au decis cu majoritate de voturi ca functiile de executie sa fie preluate de un comitet director format din doua persoane, acestea fiind Florian Teodor Buzatu si Margareta Racovita. Primul este membru in CA cu drepturi depline, iar cea de-a doua administrator provizoriu. Interesant este ca unii dintre cei care ar fi putut sa schimbe balanta votului au preferat sa stea acasa, lasandu-l pe Chelu sa-si faca jocurile. Marele absent a fost Dinel Staicu, membru si el in CA. In prezent, Consiliul de Administratie este format din sapte membri: Vasile Salapa (presedinte), Tudor Ciurezu (vicepresedinte) si membrii Dinel Staicu, Florian Buzatu, Gheorghe Blidaru si Margareta Racovita. Cel de-al saptelea loc in CA este ocupat provizoriu (pana la validarea de catre CNVM) de Mihai Lupoae, dupa ce fostul deputat PSD, Ristea Priboi, si-a dat demisia din functie in urma declansarii pe numele sau a unei anchete in legatura cu savarsirea unor fapte de coruptie. Lupoae pare a fi omul lui Catalin Chelu in CA. Avand in vedere ca alti doi membri CA au fost promovati prin voturile lui Chelu in CA, situatia se mai echilibreaza in forul de conducere al SIF Oltenia. Ramane de vazut cum va juca Dinel Staicu in luarea deciziilor, pentru ca, daca informatiile sunt corecte, acesta e omul care poate inclina balanta. Asa cum a facut-o de altfel si sambata, prin neparticiparea la vot. Hotararea AGA de sambata trebuie validata de CNVM si ramane de vazut daca ea va fi atacata in termenul legal de 15 zile. De asemenea, ramane de vazut cum se vor imparti functiile intre cei doi membri din comitetul director al societatii.
Cine este Catalin Chelu
Omul de afaceri Catalin Chelu este creditat cu o avere de 50 - 55 de milioane de dolari, fiind unul dintre jucatorii importanti pe piata de capital. Printre altele, este cunoscut ca patronul retelei de cablu CONY - SAT, unul dintre cei mai importanti operatori pe piata de profil din Romania. Conform informatiilor din presa, acesta ar detine concertat circa 10% din capitalul social al SIF Muntenia si, de asemenea, se banuieste ca ar avea 13% din SIF Oltenia, la care s-ar adauga actiuni la celelalte SIF-uri. Este unul dintre investitorii care au criticat vehement prin mass-media modificarea legislativa privind limitarea detinerilor concertate de actiuni la SIF-uri la 1%. De asemenea, este cel care, in ultima vreme, a vehiculat in mass-media zvonurile ca Erste Bank ar dori o majorare de capital cu ajutor politic, pentru a diminua cotatiile la bursa ale societatilor de investitii financiare, al caror succes este dat, in buna masura, de participatiile acestora la banci.